TELEFONIE MOBILA: Concurenta si politicul scad tarifele la roaming

Postat la 13 iunie 2006 1 afişăre

Cand vine vorba de roaming, orice apel telefonic costa, indiferent ca este dat sau primit. Si nu putin. Marjele uriase de profit ale operatorilor au atras atentia autoritatilor UE, ale caror avertismente ar putea declansa un razboi al preturilor.

Cand vine vorba de roaming, orice apel telefonic costa, indiferent ca este dat sau primit. Si nu putin. Marjele uriase de profit ale operatorilor au atras atentia autoritatilor UE, ale caror avertismente ar putea declansa un razboi al preturilor.

 

Recent, au inceput sa se contureze semnele unei revolutii. Nu se stie clar de unde a sarit scanteia, dar in mod clar iese ceva fum: marii operatori de telefonie mobila din lume - inclusiv Vodafone si Orange - au inceput sa simplifice si sa reduca tarifele de roaming.

Iar freamatul care a cuprins lumea telefoniei mobile pare sa aiba cel putin doua explicatii. Prima este cea invocata de operatori. "Reducem tarifele pentru ca ne obliga concurenta", spun ei. Coincidenta sau nu, concurenta a inceput sa-si arate coltii tocmai intr-un moment deja dificil pentru operatori, ceea ce duce la a doua explicatie - de ordin politic.

 

Mai exact, Comisia Europeana, prin vocea comisarului pentru societatea informationala si media Viviane Reding, face un lobby extrem de agresiv de o jumatate de an incoace, cerandu-le companiilor de telefonie mobila sa-si revizuiasca tarifele la roaming. La fel ca si orice alta piata,  si cea a roaming-ului este deschisa concurentei. Iar autoritatile europene au dreptul sa intervina doar atunci cand considera ca intre jucatori ar putea exista o intelegere pentru pastrarea unui nivel nejustificat de mare al preturilor.

 

Cu alte cuvinte, un "cartel" al operatorilor de telefonie mobila. O acuza pe care Comisia nu a formulat-o deschis, dar a lasat totusi sa se inteleaga ca modul de calculare al tarifelor trebuie sa fie mult mai transparent. Iar ceea ce s-a intamplat in Franta la finalul anului trecut, cand trei operatori - printre care si Orange - au fost amendati cu 534 de milioane de euro de autoritatile antitrust nationale pentru ca s-ar fi inteles sa tina sus tarifele de telefonie mobila, demonstreaza ca ochiul Comisiei este indreptat atent in aceasta directie. Nu in ultimul rand, o privire de ansamblu asupra contextului ultimilor ani aduce indicii suplimentare.

 

Operatorii de telefonie mobila nu sunt primii care au de dat explicatii in fata autoritatilor europene. Inaintea lor au facut-o Microsoft, Coca-Cola sau General Electric. Asa ca nu-i de mirare ca si operatorii de telefonie mobila sunt obligati sa ia in considerare avertismentele autoritatilor. Iar reorganizarea schemelor europene de roaming are ecouri chiar si in Romania. Recent, Orange a simplificat tarifele (clientii platesc acelasi pret, indiferent de ora apelului sau de reteaua pe care o folosesc in strainatate), iar Vodafone a lansat saptamana trecuta si in Romania serviciul Passport, prin care reduce tarifele apelurilor initiate din 19 retele proprii sau partenere din intreaga lume.

 

Pe de alta parte, acest tip de oferta nu reprezinta neaparat o ieftinire 100%. La Orange Romania, de pilda, tarifele sunt intr-adevar mai usor de retinut dupa schimbare, dar sunt mai mari pentru unele retele europene. Iar la Vodafone, pretul unei convorbiri din roaming scade doar in conditiile in care apelul dureaza mai mult de un minut. Altfel spus, noile politici de tarifare ale operatorilor europeni ar putea sa nu fie suficiente in ochii autoritatilor de reglementare.

 

Mai ales ca pretentiile comisarului Viviane Reding sunt foarte mari: in final, tarifele de roaming ar trebui sa ajunga la acelasi nivel cu cele nationale. Argumentele sale sunt insa respinse de operatori ca fiind total nerealiste, avand in vedere ca modalitatea tehnica de asigurare a serviciului de roaming este diferita fata de cea prin care se vorbeste la mobil in tara de origine.

 

Totusi, cea care poate duce la un razboi al preturilor este tot piata. Vodafone si programul sau Passport se opun unei aliante formate din Orange, Telecom Italia Mobile (TIM) si T-Mobile. tinta celor doua tabere - tarife de roaming care sa atraga cat mai multi abonati noi,  dar si, bineinteles, de la competitori - ar putea sa fie un imbold mai puternic decat ecourile oricarui glas venit dinspre Bruxelles. Cu roaming sau fara.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/telefonie-mobila-concurenta-si-politicul-scad-tarifele-la-roaming-1006143
1006143
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.