Ţările din Europa care taxează cel mai mult angajaţii. Ţara unde jumătate din salariu se duce la stat. Pe ce loc este România

Postat la 23 iulie 2017 835 afişări

Aproape 40% din costul total al unui angajator cu salariul unui angajat se duce la stat sub formă de taxe şi impozite, nivel care plasează România la mijlocul clasamentului european în ceea ce priveşte povara taxării salariilor mici, arată datele Eurostat.

Ţările din Europa care taxează cel mai mult angajaţii. Ţara unde jumătate din salariu se duce la stat. Pe ce loc este România

Rata de taxare de 38% aplicată salariilor brute primite de angajaţii români (în 2015) face ca România să se afle pe locul 13 în rândul celor 28 de state din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte „povara” reprezentată de contribuţiile sociale şi impozitele aferente salariilor. Cele mai mari niveluri de taxare a salariilor brute se aplică în state precum Belgia (49,5%), Ungaria (49%) sau Germania (45,3%), în timp ce niveluri foarte scăzute se regăsesc în Cipru (11,9%), Malta (19%) sau Irlanda (21%), arată datele Eurostat pentru anul 2015 (cele mai recente date disponibile).

Astfel, la nivelul celor 28 de state membre ale UE, rata de taxare a salariilor brute este de 38,4%, puţin peste media din România din 2015. Datele Eurostat se referă la ponderea taxării salariilor brute obţinute de angajaţii care câştigă cel mult două treimi din nivelul salariului mediu pe economie, situaţie în care se află unu din patru angajaţi din România.

„România este la mijlocul clasamentului UE în ceea ce priveşte ponderea taxării veniturilor angajaţilor. Problema în România nu este nivelul ridicat al contribuţiilor şi taxelor aferente salariilor, ci faptul că numărul de salariaţi în raport cu populaţia aptă de muncă este mic”, a explicat consultantul fiscal Emilian Duca.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.