Ţările bogate au blocat demersurile statelor sărace de a face vaccinurile anti-COVID libere de brevet

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 12 martie 2021 112 afişări

Ţările bogate au blocat demersurile statelor sărace de a face vaccinurile anti-COVID libere de brevet

Membrii mai bogaţi ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) au blocat un demers lansat de peste 80 de ţări în curs de dezvoltare de a se renunţa la drepturile de brevet în ceea ce priveşte producţia de vaccinuri anti-COVID-19 pentru ţările sărace, scrie Euractiv. Africa de Sud şi India şi-au reînnoit oferta de a se renunţa la regulile acordului OMC privind aspectele de proprietate intelectuală, o iniţiativă care ar putea permite producătorilor generici sau altor producători de medicamente să facă mai multe vaccinuri.

Africa de Sud susţine că actualul sistem nu funcţionează, subliniind eşecul în a asigura medicamente în timpul pandemiei HIV/SIDA, care a costat cel puţin 11 milioane de vieţi în Africa. Propunerea Africii de Sud şi Indiei a fost susţinută de zeci de ţări în mare măsură în curs de dezvoltare, dar s-au opus ţările occidentale, inclusiv Marea Britanie, Elveţia, UE şi SUA, care au industrii farmaceutice bine dezvoltate. India este un producător major de medicamente generice. Naţiunile occidentale susţin că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat cercetarea şi inovarea şi că suspendarea acestor drepturi nu ar duce la o creştere bruscă a ofertei de vaccinuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vaccinuri,
blocare,
bogati,
brevet

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.