Tara unde inundaţiile fac ravagii. Până acum au provocat moartea a 1.100 de persoane, dintre care 380 de copii

Autor: Dorin Oancea Postat la 31 august 2022 62 afişări

Tara unde inundaţiile fac ravagii. Până acum au provocat moartea a 1.100 de persoane, dintre care 380 de copii

Ploile torenţiale şi inundaţiile au dus la inundarea a unei treimi din Pakistan şi au ucis peste 1.100 de persoane, dintre care 380 de copii, în timp ce ONU a lansat marţi un apel la ajutor pentru ceea ce a descris drept o "catastrofă climatică fără precedent", scrie Reuters.

Elicopterele armatei au ridicat familii blocate şi au aruncat pachete cu alimente în zone inaccesibile, în timp ce potopul, declanşat de ploile musonice neobişnuit de puternice, a distrus case, întreprinderi, infrastructură şi culturi, afectând 33 de milioane de oameni, 15% din populaţia de 220 de milioane de locuitori a naţiunii sud-asiatice.

În ţară s-au înregistrat cu aproape 190% mai multe ploi decât media pe 30 de ani în trimestrul până în luna august a acestui an, totalizând 390,7 milimetri. Provincia Sindh, cu o populaţie de 50 de milioane de locuitori, a fost cea mai afectată, primind cu 466% mai multe ploi decât media pe 30 de ani.

"O treime din ţară este literalmente sub apă", a declarat pentru Reuters ministrul pentru schimbări climatice, Sherry Rehman, care a descris amploarea dezastrului ca fiind "o catastrofă fără precedent".

Ea a spus că apa nu se va retrage prea curând.

Cel puţin 380 de copii se numără printre morţi, a declarat premierul Shehbaz Sharif reporterilor în biroul său din Islamabad.

"Pakistanul este inundat de suferinţă", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un mesaj video, în timp ce Naţiunile Unite au lansat un apel pentru ajutor de 160 de milioane de dolari. "Poporul pakistanez se confruntă cu o muson pe steroizi - impactul implacabil al unor niveluri epocale de ploi şi inundaţii".

Guterres va merge în Pakistan săptămâna viitoare pentru a vedea efectele "catastrofei climatice fără precedent", a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

Statele Unite vor oferi 30 de milioane de dolari pentru a sprijini răspunsul Pakistanului la inundaţii prin intermediul USAID, a anunţat ambasada din Islamabad într-o declaraţie, afirmând că ţara sa este "profund întristată de pierderile devastatoare de vieţi, mijloace de trai şi locuinţe pe întreg teritoriul Pakistanului".

Potrivit primelor estimări, pagubele provocate de inundaţii se ridică la peste 10 miliarde de dolari, a declarat guvernul, adăugând că lumea are obligaţia de a ajuta Pakistanul să facă faţă efectelor schimbărilor climatice provocate de om. Pierderile vor fi probabil mult mai mari, a declarat premierul.

Ministrul pakistanez de externe, Bilawal Bhutto-Zardari, a declarat că sute de mii de oameni trăiesc în aer liber, fără acces la hrană, apă curată, adăpost sau asistenţă medicală de bază.

Guterres a declarat că cele 160 de milioane de dolari pe care speră să le strângă cu ajutorul apelului vor asigura 5,2 milioane de persoane cu hrană, apă, canalizare, educaţie de urgenţă şi asistenţă medicală.

Generalul Akhtar Nawaz, şeful agenţiei naţionale pentru dezastre, a declarat că cel puţin 72 din cele 160 de districte din Pakistan au fost declarate calamitate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pakistan,
inunddaţii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.