Sute de securisti se bucura de privilegiile date de certificatul de revolutionar

Postat la 23 decembrie 2010 43 afişări

Oficial, 28 de revolutionari cu certificat de luptator in Revolutie sunt fosti colaboratori sau chiar fosti ofiteri dovediti ai Securitatii - organul represiv din regimul comunist, principalul acuzat de sutele de asasinate comise in timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Numarul securistilor si turnatorilor va fi insa mult mai mare: pana in prezent, au fost verificati doar 8.000 dintre cei 21.000 de revolutionari - luptatori sau urmasi ai eroilor-martiri (parinti, soti si copii de morti in Revolutie). Acestia beneficiaza, de peste 20 de ani, de recunostinta statului roman, manifestata prin indemnizatii (indemnizatia luptator este, in prezent, de 1.700 - 3.300 de lei) si alte numeroase facilitati de ordin material, pe care le vom detalia. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a trimis in instantele de judecata, din 2008 si pana in prezent, 186 de dosare ale unor revolutionari acuzati ca ar fi fost colaboratori sau chiar lucratori ai Securitatii. Nu se stie exact cate dosare au fost finalizate (dupa unele surse - aproximativ jumatate, dupa altele - mai putine), dar 22 de verdicte au confirmat acuzatiile formulate de CNSAS. Celor 22 li se adauga deciziile CNSAS (6 la numar) de la infiintarea colegiului si pana in anul 2008, cand legislatia a fost modificata, astfel incat doar instantele de judecata se pot pronunta in privinta calitatii de colaborator sau lucrator al organului represiv din regimul comunist.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sute-de-securisti-se-bucura-de-privilegiile-date-de-certificatul-de-revolutionar-7841194
7841194
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.