SUA oferă ţărilor mai sărace acces la brevetele de vaccin COVID

Autor: Dorin Oancea Postat la 06 mai 2021 39 afişări

Preşedintele Joe Biden şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19, reacţionând la presiunea crescândă a parlamentarilor democraţi şi a peste 100 de ţări şi nemulţumind companiile farmaceutice, relatează Reuters.

SUA oferă ţărilor mai sărace acces la brevetele de vaccin COVID

"Aceasta este o criză globală de sănătate, iar circumstanţele extraordinare ale pandemiei COVID-19 solicită măsuri extraordinare", a declarat principalul negociator comercial Katherine Tai, pe fondul îngrijorării tot mai mari a faptului că focarele mari din India ar putea permite dezvoltarea tulpinilor rezistente la vaccinuri ale virusului, afectând redresarea globală.

Acţiunile producătorilor de vaccinuri Moderna Inc şi Novavax Inc au scăzut cu câteva procente, iar acţiunile Pfizer Inc au scăzut uşor.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit anunţul Biden drept „un moment monumental în lupta contra COVID-19” pe Twitter şi a spus că reflectă „înţelepciunea şi conducerea morală a Statelor Unite”.

Companiile farmaceutice care lucrează la vaccinuri au raportat venituri şi câştiguri puternice în timpul crizei. Cel mai mare grup de lobby din industrie a avertizat că decizia lui Biden va submina răspunsul companiilor la pandemie.

O sursă din industrie a declarat că firmele americane se vor lupta pentru a se asigura că orice renunţare va fi cât mai limitată posibil.

Decizia lui Biden vine pe fondul evoluţiei pandemiei în India, care acumulează 46% din noile cazuri de COVID-19 înregistrate în întreaga lume săptămâna trecută şi se răspândeşte în Nepal, Sri Lanka şi alţi vecini.

Tai a avertizat că negocierile ar lua timp, dar şi că Statele Unite vor continua să facă presiuni pentru creşterea producţiei şi distribuţiei de vaccinuri - şi a materiilor prime necesare pentru a le face - în întreaga lume.

Statele Unite şi alte câteva ţări au blocat anterior negocierile la OMC cu privire la o propunere, susţinută de India şi Africa de Sud, de a renunţa la protecţia anumitor brevete şi tehnologii şi a stimula producţia de vaccinuri în ţările în curs de dezvoltare.

Criticii renunţării spun că producerea de vaccinuri COVID-19 este complexă şi înfiinţarea de noi facilităţi ar deturna resursele de la eforturile de creştere a producţiei la locaţiile existente. Companiile farmaceutice din ţările bogate şi în curs de dezvoltare au ajuns deja la peste 200 de acorduri de transfer de tehnologie pentru a extinde livrarea vaccinurilor COVID-19, semn că sistemul actual funcţionează.

OMC se reuneşte joi, dar nu a fost imediat clar dacă decizia SUA ar influenţa alţi oponenţi, inclusiv Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
vaccin,
patente

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.