Studentă la Medicină din Iaşi: Câţi pacienţi s-ar lăsa pe mâna unor medici care au învăţat online?

Autor: Ilinca Nazarie Postat la 31 august 2020 249 afişări

Universităţile de medicină nu au stabilit cum vor învăţa studenţii, online sau la patul pacientului, deşi mai este doar o lună până la începerea anului universitar. O tânără studentă la Medicină din Iaşi crede că nu pot fi dobândite aceleaşi noţiuni în învăţământul online ca în cel clasic.

Studentă la Medicină din Iaşi: Câţi pacienţi s-ar lăsa pe mâna unor medici care au învăţat online?

Mai este o lună până la începerea anului universitar, iar universităţile de medicină încă nu au decis cum vor învăţa studenţii: online sau la patul pacientului.

Ana Olariu este studentă la UMF Iaşi şi spune că ar prefera să se întoarcă în spital să înveţe, iar cursurile ar putea să le facă de acasă. Ea susţine că nu ar putea să se considere medic fără contactul cu pacienţii.

„Nu cred că am putea să spunem după ce terminăm facultatea asta că suntem medici dacă nu reuşim să intrăm în contact cu pacienţii, să vedem exact patologiile. Dar pe termen lung nu cred că am putea să spunem că dobândim aceleaşi informaţii, că avem aceleaşi noţiuni şi atunci este foarte, foarte complicat să spui că tu eşti un medic bun dacă tu nu ai intrat în contact cu pacienţii. Nu ştiu câţi pacienţi s-ar lăsa pe mâna unor medici care au făcut facultatea online. Eu, personal, ca om nu aş face chestia asta”, a spus Ana Olariu.

Chiar dacă încă nu s-au decis cum vor începe noul an universitar, cei de la UMF Iaşi au lucrat, alături de o universitate din Croaţia, la un proiect de e-learning, prin care studenţii vor putea să consulte pacienţi virtuali.

„Ceea ce a dezvoltat deja acest proiect Telson sunt mecanisme de învăţare care sunt perfect aplicabile în interiorul aceleiaşi platforme pe care noi o folosim deja. Înseamnă cazuri clinice, care sunt prezentate studenţilor şi ei le evaluează şi dau răspunsuri care înseamnă diagnostice, tratament, etc. Este practic virtualizarea lucrărilor practice şi a stagiilor clinice”, a declarat profesorul Radu Iliescu, prorector al UMF Iaşi.

„Este dificil, pentru că într-adevăr învăţământul medical presupune interacţiunea cu pacientul şi este practic de neînlocuit activitatea practică a medicului sau a asistentei. Dar, dacă avem instrumentele necesare, instrumente moderne, se poate. E o alternativă”, a declarat Gabriela Ştefănescu, prodecan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Iaşi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studentă,
medicină,
facultate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.