Stresul poate fi redus consumând zilnic un superaliment ce ajută creierul

Autor: Simona Chirciu Postat la 25 decembrie 2022 580 afişări

„Nu degeaba arată ca un creier”, spune o vorbă din popor. Este vorba despre nuci.

 

Consumul de nuci în fiecare zi ar putea fi o schimbare dietetică mică, simplă şi accesibilă pentru a promova sănătatea creierului şi bunăstarea generală la toate categoriile de vârstă, dar mai ales pentru studenţi, arată un nou studiu. 

 

Studiul, publicat în revista ştiinţifică Nutrients de către cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud, a constatat că includerea în alimentaţie a 56 de grame de nuci pe zi timp de 16 săptămâni la studenţii de licenţă a îmbunătăţit indicatorii de sănătate mintală raportaţi de aceştia. 

 

Această schimbare alimentară a avut, de asemenea, un efect de protecţie împotriva unora dintre efectele negative ale stresului academic şi a ajutat calitatea somnului auto-raportat pe termen lung.

 

Nucile sunt cunoscute ca fiind un aliment favorabil sănătăţii, deoarece furnizează organismului grăsimi nesaturate sănătoase şi sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA) omega-3, dar concluziile acestui studiu indică faptul că acestea sunt un aliment simplu care poate ajuta, de asemenea, la combaterea stresului.

 

În cazul studiului clinic randomizat, cofinanţat de University of South Australia şi California Walnut Commission, grupul de participanţi care au consumat nuci a înregistrat şi o creştere a markerilor metabolici care sunt legaţi de protecţia împotriva stresului. În plus, doar la femei, consumul de nuci ar fi putut contracara efectele negative ale stresului academic asupra diversităţii bacteriilor intestinale. 

 

Beneficiile nucilor pentru reducerea stresului

 

Pentru studiu, 60 de studenţi universitari cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani au fost selectaţi aleatoriu pentru a face parte fie dintr-un grup de tratament, fie dintr-un grup de control timp de 16 săptămâni. Grupul de tratament a primit nuci preporţionate şi a fost rugat să consume o porţie (aproximativ 56 de grame) pe zi, iar grupul de control a fost rugat să se abţină de la consumul de nuci pe aceeaşi durată.

 

Participanţii au furnizat probe de sânge şi salivă şi au completat o serie de chestionare privind sănătatea mintală, starea de spirit, bunăstarea generală şi obiceiurile de somn de trei ori în timpul studiului. 

 

Cercetătorii arată că grupul care a mâncat nuci a părut să experimenteze un efect protector împotriva unora dintre efectele negative ale stresului academic asupra sănătăţii mintale, în comparaţie cu grupul de control. Mai exact, consumul zilnic de nuci a prevenit modificările semnificative ale scorurilor legate de sănătatea mintală şi ale scorurilor de stres şi depresie. 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stres,
creier,
alimentatie,
somn,
studenti,
studiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.