STRATEGIE: Ultimele clipe de celibat ale International Leasing

Postat la 27 martie 2007 1 afişăre

Pana la finele lui 2007, International Leasing, cea mai mare companie (inca) independenta de profil, vrea sa invete "jocul in doi": pe lista sa de prioritati se afla acum pe primul loc identificarea si atragerea unui investitor.

Pana la finele lui 2007, International Leasing, cea mai mare companie (inca) independenta de profil, vrea sa invete "jocul in doi": pe lista sa de prioritati se afla acum pe primul loc identificarea si atragerea unui investitor.

 

E placut sa joci singur, dar e din ce in ce mai greu", explica directorul general al International Leasing, Toni Tataru, motivul pentru care pe agenda sa de anul acesta, in topul prioritatilor sta nevoia de a atrage un investitor strategic sau financiar pentru companie. Discutii au mai existat si pana acum, adauga el, "insa pana la semnarea contractului final, intotdeauna finalitatea e incerta". Potrivit informatiilor din piata, anul trecut unul dintre investitorii interesati de preluarea International Leasing a fost TBIH, divizia de servicii financiare a grupului israelian Kardan. Tot cam pe atunci Tataru spunea insa ca numarul celor interesati este cu mult mai mare.

 

Intre timp, alte companii din leasing romanesti si-au gasit in 2006 cumparatori, iar pe piata romaneasca au intrat, in urma acestor tranzactii, nume grele din finantele internationale. Mai intai, GE Money, divizia financiara a General Electric, una din cele mai mari companii din lume, a preluat Motoractive, cel mai mare independent din leasing la vremea respectiva, la pachet cu alte doua companii, Domenia Credit si Estima Finance. Iar planurile americanilor pentru compania de leasing (ca si pentru celelalte doua) nu sunt modeste, in conditiile in care William Cary, presedinte si CEO pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, spunea recent ca se asteapta la "cresteri de cel putin 40% pe fiecare domeniu de activitate". La finele lui 2006, belgienii de la KBC si Fortis au preluat Romstal Leasing, respectiv Global Finance & Leasing. "Trei nume mari care isi vor face simtita prezenta pe aceasta piata", apreciaza directorul de la International Leasing.

 

Pentru moment, compania (detinuta in proportie de aproape 85% de Ioana Necula, care a si creat-o in 1995) vrea sa ajunga anul acesta la finantari acordate de circa 50 de milioane de euro, in conditiile in care "2006 a fost un an in care ritmul de crestere a fost mai mic decat cel anticipat", dupa cum spune Toni Tataru, finantarile acordate ridicandu-se la circa 15-16 milioane de euro. "A fost un an de structurare a afacerii", spune el, explicand in acest fel si diferenta mare dintre rezultatele de anul trecut si ce isi propune sa obtina acum. Pentru a-si sustine aceasta strategie, compania a contractat in primele luni ale anului credite de 23 mil. euro de la trei banci (BCR - 15 milioane de euro, Piraeus Bank - 5, Bancpost - 3) si este in negocieri cu alte doua banci pentru credite de circa 22 de milioane de euro. Imprumuturile vor fi folosite de companie pentru finantarea achizitiilor in leasing de bunuri mobile si de imobile. Activitatea companiei este axata in principal pe zona de corporate, persoanele fizice reprezentand sub 1% in portofoliu.

 

Tataru spune ca 2007 va fi si anul in care compania va avea "cel putin 10 francize noi", in completarea celei pe care a deschis-o deja (in decembrie anul trecut) la Brasov. Practic, candidatii pentru francize sunt alesi dintre actualii colaboratori (agenti) - noua la numar in acest moment. "Cu cinci-sase suntem deja in discutii avansate pentru a le acorda franciza", sustine Toni Tataru. Iar o buna acoperire teritoriala ar putea face diferenta si la masa negocierilor cu un posibil viitor partener.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/strategie-ultimele-clipe-de-celibat-ale-international-leasing-1008619
1008619
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.