Statul francez cheltuieşte până la 46 milioane de euro pentru a-şi creşte participaţia la Air France-KLM

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 08 mai 2015 28 afişări

Statul francez va cheltui până la 46 de milioane de euro pentru a-şi majora participaţia la Air France-KLM Group şi a păstra astfel influenţa la operatorul aerian, relatează Bloomberg.

În acest scop, statul va cumpăra până la 5,1 milioane de acţiuni Air France-KLM, respectiv 1,7% din titlurile companiei, participaţia Guvernului urmând să crească de la 15,88% la 17,58%.

Executivul francez vrea să se asigure astfel că va câştiga votul care va avea loc la adunarea generală a acţionarilor din 21 mai, în care se va decide dacă orice investitor care deţine acţiuni mai mult de doi ani poate obţine dublarea dreptului de vot.

Statul susţine această schimbare prevăzută într-o lege din 2014, care i-ar conferi, alături de alţi acţionari vechi, mai multă influenţă în cadrul grupului.

Iniţiativa de vineri este a doua acţiune de acest fel a guvernului, după ce luna trecută a cumpărat noi acţiuni la Renault.

Statul francez este cel mai mare acţionar al Air France-KLM, iar participaţia actuală de 15,88% din titluri îi conferă 16,1% din drepturile de vot, potrivit Ministerului Economiei.

Titlurile Air France-KLM sunt în creştere cu 3,8%, la 8,1 euro pe unitate.

În cazul Renault, adunarea generală a acţionarilor grupului auto a acceptat, la sfârşitul lunii aprilie, principiul dreptului de vot dublu al statului, spre nemulţumirea conducerii companiei.

Guvernul Franţei şi conducerea Renault aveau, de câteva săptămâni, o dispută vehementă privind aplicarea "Legii Florange", care prevede că orice acţionar, inclusiv statul, trebuie să aibă drept dublu de vot după o perioadă de cel puţin doi ani de la achiziţionarea acţiunilor.

Adunarea generală a acţionarilor Renault a decis menţinerea principiului dreptului de vot dublu, spre nemulţumirea preşedintelui companiei auto, Carlos Ghosn.

Guvernul de la Paris anunţase anterior că va investi până la 1,23 miliarde de euro pentru majorarea participaţiei la Renault de la 15% la 20% şi pentru respingerea rezoluţiei de menţinere a actualului sistem de vot, construit pe modelul "o acţiune, un vot", care la un număr egal de acţiuni oferă un număr egal de voturi în deciziile companiei.

Potrivit ministrului francez al Economiei, Emmanuel Macron, Guvernul urma să revină la o participaţie de 15% după AGA, prin vânzarea acţiunilor pe piaţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
AIR FRANCE-KLM,
ACŢIUNI
/actualitate/statul-francez-cheltuieste-pana-la-46-milioane-de-euro-pentru-a-si-creste-participatia-la-air-france-klm-14229221
14229221
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.