Statul ar putea pune umărul la formarea unui val de fake prosumers, în an electoral, prin creşterea capacităţii proiectelor

Autor: Roxana Petrescu Postat la 05 decembrie 2023 32 afişări

În an electoral, România este gata să includă în hora prosumatorilor proiecte de 900 kW, faţă de nivelul de 400 kW de acum, în contextul în care o investiţie de 5 kW poate face faţă nevoilor de consum de energie ale unei case.

În an electoral, România este gata să includă în hora prosumatorilor proiecte de 900 kW, faţă de nivelul de 400 kW de acum, în contextul în care o investiţie de 5 kW poate face faţă nevoilor de consum de energie ale unei case. Creşterea pragului până la care o investiţie poate beneficia de avantajele unui prosumator are loc în contextul în care reţelele deja fac faţă cu greu prosumatorilor existenţi. În plus, creează o oportunitate de câştig prin vânzarea energiei suplimentare pentru nişte investitori cu proiecte posibil supradimensionate faţă de nevoile de consum.

„Cred că ar trebui o evidenţă a ultimilor trei ani în ceea ce priveşte consumul de energie ca să justifice o astfel de capacitate, mergând tot pe ideea că prosumatorul este acela care produce pentru propriul său consum, nu pentru a face bani din excedentul de energie. Vorbim deci despre necesitatea unui audit energetic, lucru nespecificat acum. Ideea de a fi prosumator este să-ţi acoperi consumul, nu de a face bani din vânzarea de energie“, spune Adrian Vintilă, preşedinte al FEL (Future Energy Leaders) România, cea mai mare comunitate locală de tineri profesionişti din energie. „Sunt pur şi simplu nişte româneli de an electoral“, mai spun specialişti din piaţa energiei în legătură cu ridicarea pragului până la care o investiţie în producţia de energie se poate bucura de avantajele unui prosumator.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.