Speranţe slabe pentru o decizie privind Schengen în decembrie

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 iunie 2013 125 afişări

Lituania, care preia de la Irlanda preşedinţia rotativă a UE de la 1 iulie, a lăsat să se înţeleagă că aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, deşi dezirabilă, nu va figura pe lista priorităţilor sale, întrucât nu e realist să fie aşteptate progrese atâta vreme cât există opoziţie din partea unor state puternice ca Germania, Olanda sau Marea Britanie.

Speranţe slabe pentru o decizie privind Schengen în decembrie

"Preferăm să calificăm drept priorităţi doar acele zone în care se pot face progrese în mod realist. Vom avea în vedere ceea ce se întâmplă pe teren, progresele făcute de România şi de Bulgaria şi poziţia statelor care au îngrijorări", a spus Raimundas Karoblis, reprezentantul permanent al Lituaniei la UE, citat de EurActiv, referindu-se în special la "turismul pentru ajutoare" incriminat de opozanţii aderării celor două ţări la Schengen.

"Vom încerca să vedem care sunt şansele unui acord în decembrie, deşi, sincer, nu văd până acum ameliorări majore ale atmosferei în această privinţă. Dar, desigur, trebuie să continuăm să insistăm şi să încercăm", a spus Karoblis, adăugând că rămâne de văzut dacă soluţia va veni în mandatul preşedinţiei lituaniene sau va fi amânată. Karoblis s-a referit la reuniunea din 5-6 decembrie a Consiliului pentru afaceri interne al UE, când ar putea fi adoptată o decizie privind accesul României şi al Bulgariei în spaţiul Schengen.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a sugerat că este vorba doar de o neînţelegere, arătând că ministrul Titus Corlăţean a discutat la telefon cu omologul său lituanian, Linas Linkevicius, care şi-a afirmat sprijinul pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi a spus că "această temă rămâne o prioritate" pe agenda viitoarei preşedinţii lituaniene a UE.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sperante-slabe-pentru-o-decizie-privind-schengen-in-decembrie-11004483
11004483
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.