Spania vrea controale în spaţiul Schengen pentru a limita mobilitatea islamiştilor

Autor: Ioana Bojan Postat la 11 ianuarie 2015 171 afişări

Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a anunţat că va apăra duminică la Paris o modificare a tratatului Schengen pentru a permite controale la frontierele acestui spaţiu european, cu scopul de a limita mobilitatea combatanţilor islamişti care se întorc în Europa.

"Vom apăra instaurarea controalelor la frontiere şi este posibil, prin urmare, să fie necesară modificarea tratatului Schengen", care prevede libertatea de circulaţie în spaţiul Schengen, din care fac parte 26 de state din Europa, inclusiv 22 de membre ale Uniunii Europene, a declarat ministrul pentru cotidianul El Pais, înaintea unei reuniuni ministeriale pe această temă la Paris.

"Mobilitatea din Uniunea Europeană facilitează deplasările (jihadiştilor) spre orice ţară şi de asemenea spre ţara noastră", a adăugat el, subliniind că aproape 3.000 de combatanţi originari din Europa s-ar putea întoarce şi ar reprezenta o ameninţare.

Apreciind că aproape 20 la sută dintre ei sunt deja în Europa, ministrul de Interne subliniază că "sute de persoane de acest fel se pot deplasa liber prin Europa".

De aceea, Madridul vrea instaurarea "unor controale care să nu fie contrare principiului liberei circulaţii, dar al căror scop să fie ca persoanele care prezintă riscuri sau asupra cărora există îndoieli întemeiate că ar putea fi terorişti (...) să nu folosească libertatea de circulaţie în detrimentul libertăţii şi securităţii noastre".

"Suntem în eterna dezbatere între libertate şi securitate", a adăugat ministrul, apreciind că cea de-a doua trebuie să fie pe primul loc "atunci când un drept fundamental, dreptul la viaţă, este în pericol".

El a amintit că Spania lucrează la un fişier al pasagerilor curselor aeriene, care generează rezerve în rândul opoziţiei socialiste.

O reuniune este prevăzută zilele următoare în Spania între membrii Guvernului şi opoziţie, pentru a examina noi măsuri împotriva terorismului, în special împotriva recrutării de combatanţi pe reţelele de socializare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SPANIA,
SCHENGEN,
/actualitate/spania-vrea-controale-in-spatiul-schengen-pentru-a-limita-mobilitatea-islamistilor-13759102
13759102
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.