Sorin Pâslaru, ZF: Între ce să alegem duminică? Alegem între întuneric şi lumină, între impostură şi competenţă, între violenţă şi performanţă, între zero şi unu

Autor: Sorin Pâslaru Postat la 16 mai 2025 32 afişări

Sorin Pâslaru, ZF: Între ce să alegem duminică? Alegem între întuneric şi lumină, între impostură şi competenţă, între violenţă şi performanţă, între zero şi unu

Românii vor vota duminică pentru un viitor mai bun, şi chiar dacă fiecare şi-l imaginează cum doreşte, nu poţi să fii izbit de la distanţă de diferenţa dintre cei doi candidaţi. Unul cu o profesie neclară, care susţine un amestec de idei confuze de cele mai multe ori răcnind. 

Celălalt, un om pe care şi l-ar dori multe naţiuni, performant într-un domeniu care stă la baza tuturor descoperirilor ştiinţifice care ne-au făcut şi ne fac viaţa mai bună, matematica.

Oare se mai poate întreba cineva ce să aleagă între un Ilie Năstase al matematicii şi un tânăr care abia îşi caută drumul în politică prin gălăgie, idei confuze şi promisiuni deşarte? Păcat că Ilie Năstase nu apreciază şi performanţa ştiinţifică aşa cum profesorii şi mediul academic în general îi apreciază performanţa sa sportivă. 

Cine sa conducă societatea dacă nu cei mai buni dintr-o clasă, zeciştii? Adică ne dăm pe mâna doctorilor şi ne rugăm să fi fost şefi de promoţie în facultate, ne rugăm să fi fost tocilarii clasei, ca să avem parte de cel mai bun tratament, iar când e vorba de conducerea societăţii votăm să ne conducă ultimii din clasă? 

Păi este un adevărat noroc să ai oameni performanţi mondiali într-un anumit domeniu de activitate care sa şi consume energia şi timpul pentru comunitate şi pentru binele public.

Oricum ar fi, la sfârşitul zilei, inginerii constructori fac poduri, inginerii auto fac maşini, chirurgii operează şi profesorii de matematică predau integralele. 

Să-i dam ştiinţei ce-i al ştiinţei şi dreptul de a conduce societatea. Cu oameni competenţi şi lideri în domeniul lor de activitate faci orice. Nu cu impostori, cu facultatea la fără frecvenţă sau la particulară, cu oameni care nu pot raspunde la intrebarea: care este profesia dumneavoastra? O societate o duci înainte cu competenţe, cu olimpici. Mai există vreo discuţie pe cine pui să te reprezinte când vine un străin la tine, când vrei să iţi reprezinte interesele ţării? Mergem în continuare cu oameni care nu îşi găsesc diploma de Bacalaureat? Putem avea un viitor ca societate şi economie în frunte cu oameni care nu ştim ce au făcut profesional până la 35 de ani, ce meserie au, din ce îşi câştigă practic viaţa? 

Sigur că trebuie să ne afirmăm poziţia în lume, sigur că trebuie să facem orice să punem valoare adăugată peste resursele României, peste gazul din Marea Neagră, peste petrol, peste granele din Bărăgan, dar cu cine să o facem dacă nu cu oameni care şi-au dat proba competentei în meseria lor şi abia apoi vin să ceară cetăţii votul lor, să o conducă. 

Oricine vrea un viitor mai bun pentru copil, şi atunci ce face, cel putin in scoala generala? Caută un profesor bun de matematică la şcoala sau altundeva, pentru că fără matematică nu faci nimic. Nu o spunem noi, o spun mileniile din urmă, o spun Arhimede, Pitagora, Newton şi Dan Barbilian. 

Câţi ştiu că România a organizat prima Olimpiadă Internaţională de Matematică în 1959? Şi că şcoala de matematică a României este în top 10 în lume? Că avem o fibră în ştiinţele exacte şi că nu întâmplător azi IT&C-ul reprezintă 8,5% din PIB, a treia ţară din UE la acest capitol? Aşa cum Ilie Năstase a fost primul lider mondial ATP şi a rămas în istoria clasamentelor mondiale la tenis de câmp, românii au o istorie în matematică şi chiar tehnologie pe care nu ne-o poate lua nimeni. Întamplator, primul unicorn românesc, UiPath, a fost fondat de un absolvent al Facultăţii de Matematică? Întâmplător, absolvenţii acestei facultăţi sunt profesori astăzi în cele mai prestigioase universităţi mondiale iar in tara au responsabilitati acolo unde nici nu te astepti? Nu se poate să lăsăm ţara pe mâna unor amatori turbulenţi înconjuraţi de personaje dubioase, multe semi interlope. Diferenţa este prea mare. 

Chiar mai stă cineva pe gânduri? Mergeţi la vot duminică, viitorul vă aparţine vouă, celor care credeţi într-o Românie mai bună, competentă şi onestă!

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
matematica

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.