Sorin Grindeanu le scrie şefilor Comisiei Europene: Lupta împotriva corupţei, una dintre priorităţile Guvernului

Postat la 01 februarie 2017 57 afişări

Premierul Sorin Grindeanu le-a transmis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintelui, Frans Timmermans, în care susţine că una dintre priorităţile Guvernului este lupta anticorupţie şi spune că miniştrii de Justiţie şi de Externe le stau la dispoziţie.

Sorin Grindeanu le scrie şefilor Comisiei Europene: Lupta împotriva corupţei, una dintre priorităţile Guvernului

''Am luat notă de declaraţia comună făcută astăzi cu privire la lupta împotriva corupţiei în România. Doresc, de la bun început, să subliniez că lupta împotriva corupţiei este una dintre priorităţile Guvernului pe care îl conduc şi sunt în totalitate de acord cu evaluarea dumneavoastră privind raportul Comisiei de Cooperare şi Verificare care reprezintă şi pentru Uniunea Europeană şi pentru noi o temă de maxim interes'', se arată în deschiderea scrisorii.

El argumentează contextul şi raţiunile adoptării proiectelor privind justiţia din punctul de vedere al Executivului.

''De la bun început, doresc să precizez că, în realitate, este vorba despre două lucruri diferite: primul pachet, compus din cele două legi care vor fi trimise de Guvern Parlamentului şi care vor urma procesul legislativ obişnuit. Ambele proiecte normative au ca obiectiv punerea în acord a legislaţiei române cu prevederile Directivei 334/ 2016 a Parlamentului European şi a Consiliului privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi reprezentat la procesele penale. În ceea ce priveşte tematica graţierii, vă informez că există deja o procedură în cadrul CEDO care se referă la o decizie pilot privind supraaglomerarea din închisorile române şi condiţiile precare de detenţie, situaţie care poate conduce la o penalizare semnificativă a României (cca 80 milioane EUR pe an – conform calculelor estimative întocmite de ministrul de justiţie din fostul guvern)'', susţine şeful Executivului, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a negat după o întâlnire cu conducerea CEDO că s-ar pune problema unei asemenea amenzi.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.