Sondaj: Peste jumătate dintre proprietarii români nu ȋşi declară veniturile din chirii la ANAF. Jumătate dintre chiriaşi plătesc în numerar şi o treime dintre ei nu vor să ia credite imobiliare

Autor: Roxana Rosu Postat la 28 septembrie 2022 26 afişări

Sondaj: Peste jumătate dintre proprietarii români nu ȋşi declară veniturile din chirii la ANAF. Jumătate dintre chiriaşi plătesc în numerar şi o treime dintre ei nu vor să ia credite imobiliare

Doar o treime dintre chiriaşii români ştiu că au contractul de ȋnchiriere ȋnregistrat la Administraţia Financiară, ȋn timp ce 35% declară că au un contract nedeclarat ori o proprietate ȋnchiriată mascat, sub forma unui comodat sau doar o ȋnţelegere verbal, arată un sondaj Kastel Group efectuat pe un eşantion de 888 de persoane din toată ţara.

Un procent apropiat, de 32%, nu ştiu dacă proprietarul a declarat sau nu contractul.

De asemenea, o treime dintre românii care stau ȋn chirie spun că nu ȋşi doresc să contracteze un credit imobiliar pe termen lung.

,,Ce nu ȋnţeleg majoritatea proprietarilor, dar şi o parte dintre chiriaşi, este că semnarea unui contract de ȋnchiriere poate evita dezvoltarea unor conflicte ȋntre părţi. Inexistenţa acestui contract aduce mai multe bătăi de cap, decât presupusele economii obţinute prin neimpozitarea veniturilor. Din păcate, noile modificări fiscale, care vor intra ȋn vigoare din 2023, nu ȋncurajează proprietarii să declare chiriile. Cea mai importantă schimbare va fi eliminarea cotei forfetare de 40% pentru veniturile obţinute din chirii, ceea ce se traduce printr-o creştere a impozitului cu 67%. Există, totuşi, opţiunea ca proprietarii să opteze pentru impozitarea ȋn sistem real, prin ţinerea unei contabilităţi ȋn partidă simplă a veniturilor şi cheltuielilor cu proprietăţile ȋnchiriate, ȋnsă pentru asta, vor avea nevoie de sprijinul specialiştilor. Adică, o cheltuială ȋn plus, pe care nu cred că mulţi vor fi dispuşi să o facă”, spune Christian Tudorache, CEO şi cofondator Kastel Group.

În cee ace priveşte moneda preferată, 67% dintre proprietari au stabilit chiria ȋn euro, 32% ȋn lei şi sub 1% ȋn alte monede. Procentul celor care ȋncasează chiria ȋn lei, la cursul zilei, este de 64%.

Circa jumătate dintre chiriaşi plătesc chiria ȋn numerar (cash), iar 22% dintre aceştia plătesc chiria atât numerar, cât şi prin transfer bancar.

Alţi 12% dintre chiriaşi achită prin transfer ȋntr-un cont de tip Revolut/Monese al proprietarului şi doar 27% exclusiv ȋntr-un cont deschis la o bancă din România.

Aceste cifre pot indica atât gradul scăzut de bancarizare a românilor, cât şi nivelul crescut al veniturilor obţinute din chirii nedeclarate la ANAF, potrivit reprezentanţilor Kastel.

Principalele motive pentru care românii aleg să locuiască ȋn chirie sunt lipsa veniturilor pentru achiziţia unei locuinţe (36%), faptul că nu ȋşi doresc să contracteze un credit imobiliar pe termen lung (33,6%), consideră nivelul dobânzilor mult prea ridicat (29%), nu au strâns avansul necesar achiziţiei (22,6%), au ȋn calcul cumpărarea unei proprietăţi atunci când ȋşi vor ȋntemeia o familie sau vor avea un copil (25,4%). În acelaşi timp, 10,8% dintre respondenţi spun că au ȋn calcul mutarea ȋntr-o altă ţară. 

Cele mai populare apartamente pentru închiriere sunt cele de două camer (49%), în timp ce 29% dintre chiriaşii intervievaţi stau la garsoniere şi 19% la trei camere.

Majoritatea imobilelor ȋn care se află proprietatea ȋnchiriată au fost construite ȋntre 1977 şi 1989 (40,8%) şi ȋnainte de 1977 (15,4%).

Contravaloarea chiriei lunare este mai mică de 300 de euro pentru 39,3% dintre respondenţi, ȋntre 300 şi 399 de euro pentru 40,2% şi peste 400 de euro, pentru restul.

Cei mai mulţi români (54,4%) locuiesc ȋn proprietatea ȋnchiriată un an sau mai puţin, 21,6% locuiesc, ȋn medie, doi ani ȋntr-o proprietate ȋnchiriată, 18,9% ȋntre trei ani şi cinci ani şi doar 4% mai mult de cinci ani.

,,Observăm din aceste date că locuirea ȋntr-o proprietate ȋnchiriată ȋncă are un caracter sezonier ȋn România. Referitor la costul chiriei, având ȋn vedere că sondajul este unul naţional, procentul celor care plătesc chirii mai mari de 700 euro este mic, ȋnsă dacă analizăm doar oraşele mari, cum sunt Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, acest procent urcă la 5% până la 10%, ȋn zonele de top. Chiar dacă, deocamdată, procentul celor care locuiesc ȋn locuinţe ȋnchiriate din imobile noi este relativ mic, mă aştept ca el să crească gradual, pe măsură ce vor fi livrate proiecte noi ȋn piaţă, iar veniturile românilor vor fi ȋn creştere”.

Ȋntrebaţi despre relaţia cu proprietarul, 16,3% dintre chiriaşi au spus că primesc o vizită lunară din partea acestuia, 45,9% sunt vizitati mai rar de o dată pe lună, ȋn timp ce 2,5% primesc mai multe vizite pe lună. 14,4% dintre vizitele efectuate de proprietari sunt neanunţate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
chiriasi,
romani,
proprietari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.