Sondaj ANIS: Peste 60% din companiile IT se aşteaptă la creşterea afacerilor şi a numărului de angajaţi

Autor: Ioana Nita Postat la 19 februarie 2023 42 afişări

Peste 60% din cele 80 de companii IT membre ale Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) care au răspuns la sondajul ANIS Sentiment Survey, derulat în perioada ianuarie-februarie 2023, se aşteaptă la creşterea investiţiilor în proiecte de tehnologie şi implicit la creşterea afacerilor şi a numărului de angajaţi, cu toate că la nivel global există o criză în industria tehnologică, manifestată şi prin disponibilizări masive în rândul companii gigant.

Sondaj ANIS: Peste 60% din companiile IT se aşteaptă la creşterea afacerilor şi a numărului de angajaţi

Peste 60% din cele 80 de companii IT membre ale Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) care au răspuns la sondajul ANIS Sentiment Survey, derulat în perioada ianuarie-februarie 2023, se aşteaptă la creşterea investiţiilor în proiecte de tehnologie şi implicit la creşterea afacerilor şi a numărului de angajaţi, cu toate că la nivel global există o criză în industria tehnologică, manifestată şi prin disponibilizări masive în rândul companii gigant. În total, ANIS are 163 de companii IT membre, însă doar jumătate au răspuns sondajului, iar dintre acestea 23,8% sunt companii foarte mari, cu peste 20 milioane euro cifră de afaceri, 23,8% cu cifre de afaceri între 3 milioane euro şi 20 milioane euro, 20,6% cu venituri între 1 şi 3 milioane euro şi 31,8% cu venituri sub un milion de euro.

Conform ANIS Sentiment Survey, 65% dintre companiile respondente se aşteaptă la creşterea cifrei de afaceri în 2023, 30,2% se aşteaptă la o cifră de afaceri similară cu cea din 2022 şi doar 4,8% preconizează o scădere a veniturilor. În ceea ce priveşte recrutările, 68,3% dintre companii estimează că vor finaliza 2023 cu o echipă mai mare decât în 2022, în timp ce 22,2% încă nu ştiu în ce măsură vor disponibiliza sau angaja în acest an.

Doar 9,5% preconizează o reducere a echipei din România. Legat de dinamica proiectelor IT, 61,9% dintre respondenţi apreciază că investiţiile clienţilor în soluţii şi servicii IT vor creşte anul acesta, iar 38,1% estimează o scădere la acest nivel. „Pe de o parte aceste rezultate ne bucură pentru că demonstrează faptul că nu se întrevede o criză la nivelul industriei locale, iar impactul celei globale este relativ redus. Pe de altă parte, o bună parte dintre membrii noştri exprimă un anumit grad de precauţie în acest an, atât în ceea ce priveşte veniturile, cât şi predictibilitatea proiectelor la care lucrează. Un singur indicator este cert în această perioadă: peste 60% dintre companii vor să angajeze, lucru explicabil prin deficitul enorm de specialişti, existent deja şi perpetuat de la un an la altul. Speranţa noastră, ca asociaţie patronală, este ca acest sentiment de precauţie să fie unul dintre scenariile pesimiste ale industriei şi, la final de 2023, după ce tragem linie, bilanţul să arate foarte bine“, a declarat Corina Vasile, director executiv ANIS.

Cele 163 de companii membre ANIS provin din toate segmentele – de la start-up-uri şi IMM-uri până la companii mari. Împreună, toate companiile membre ANIS au peste 47.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de aproape 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel naţional.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.