Şomajul din Germania a ajuns la minimul ultimilor 20 de ani, iar optimismul populaţiei creşte

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 01 februarie 2013 20 afişări

Numărul şomerilor din Germania s-a redus neaşteptat în ianuarie pentru prima dată în ultimele zece luni, iar rata şomajului a revenit la minimul ultimilor 20 de ani, în timp ce populaţia este tot mai optimistă că economia este pe calea cea bună. Acestea sunt cele mai recente semne că principala piaţă pentru exporturile ţărilor din Europa de Est, inclusiv România, şi totodată cea mai mare economie europeană prinde forţă şi îşi revine după scăderea din ultimul trimestru al anului trecut.

Numărul persoanelor fără loc de muncă s-a redus cu 16.000 în ianuare, la 2,92 milioane, în timp ce economiştii anticipau o creştere, scrie Bloomberg. Astfel, rata şomajului a scăzut de la 6,9% la 6,8%, cel mai redus nivel al ultimilor 20 de ani. Ca număr, diferenţa este mică, dar reflectă optimismul din economia reală, surprinzător având în vedere că PIB-ul a scăzut probabil cu până la 0,5% în ultimele trei luni ale anului trecut din cauza încetinirii exporturilor pe fondul crizei şi recesiunii din zona euro. Încrederea investitorilor şi a oamenilor de afaceri în economie a crescut peste aşteptările analiştilor în ianuarie, iar un indicator care măsoară activitatea din servicii a urcat la maximul ultimelor 19 luni. Companiile mici şi mijlocii, coloana vertebrală a economiei germane, intenţionează să-şi majoreze personalul anul acesta, cu toate că majoritatea managerilor se aşteaptă ca economia să stagneze.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/somajul-din-germania-a-ajuns-la-minimul-ultimilor-20-de-ani-iar-optimismul-populatiei-creste-10537395
10537395
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.