Soldaţii ruşi care refuză să fie trimişi în Siria riscă să fie acuzaţi de înaltă trădare

Autor: Ioana Bojan Postat la 22 septembrie 2015 144 afişări

Un avocat care reprezintă un grup de soldaţi ruşi care au refuzat să fie trimişi în secret în Siria afirmă că autorităţile i-au avertizat pe clienţii săi că riscă să fie acuzaţi de înaltă trădare, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina online.

Avocatul Ivan Pavlov a declarat că ofiţeri ai Serviciului federal rus de Securitate (FSB) îi interoghează pe clienţii săi, un grup de soldaţi voluntari din Novorossiisk, şi îi ameninţă că riscă să fie puşi sub acuzare, inclusiv pentru înaltă trădare.

FSB s-a implicat în acest caz la cererea procurorilor militari, care au respins o plângere depu de soldaţi, în care aceştia argumentau că o astfel de detaşare ar fi o încălcare a drepturilor lor, a precizat Pavlov.

Avocatul a mai spus că soldaţii au fost informaţi în ultima clipă că urma să fie mobilizaţi în Siria şi că nu există documente oficiale sau ordine care să arate că aceasta era destinaţia lor.

Soldaţii "trebuie să respecte ordinele, desigur, dar orice ordin trebuie să fie clar şi legal (...). Dacă sunt trimişi undeva fără să ştie destinaţia finală şi în ultima clipă realizează că sunt trimişi într-o zonă de război în afara Rusiei, acest lucru cu siguranţă încalcă contractul şi legislaţia", a adăugat Pavlov.

El a explicat că documentele oficiale care dovedesc că soldaţii au fost trimişi în străinătate sunt singura modalitate de a asigura plata unor eventuale compensaţii sau alte beneficii după încheierea serviciului.

"Dacă nu se mai întorc (...), rudele lor nu pot primi compensaţii sau dovada că aceştia au murit în timpul serviciului militar", a adăugat avocatul.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat în luna mai un decret care secretizează moartea militarilor ruşi în "operaţiuni speciale" pe timp de pace.

Decretul a fost adoptat după informaţii privind înmormântarea în secret a unor militari ruşi, ucişi în confruntările din Ucraina, în condiţiile în care Moscova susţine că nu este implicată în conflictul separatist din ţara vecină.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
SOLDAŢI,
SIRIA
/actualitate/soldatii-rusi-care-refuza-sa-fie-trimisi-in-siria-risca-sa-fie-acuzati-de-inalta-tradare-14737443
14737443
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.