Soarta economiei în 2012, dependentă de secetă şi de zona euro

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 19 august 2012 46 afişări

Statistica a comunicat în această săptămână că PIB real a crescut cu 0,5% în T2 faţă de T1, respectiv cu 1,2% (serie brută) şi 1,7% (serie ajustată) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Luând în considerare că e prima creştere după două trimestre de scădere, e o veste bună, iar dacă ne uităm la evoluţia aproape stagnantă a exporturilor şi a industriei, înseamnă că această creştere a fost alimentată de cererea internă - consum şi investiţii, după cum remarcă analiştii Raiffeisen, ceea ce e o veste şi mai bună, având în vedere că nici exporturile, nici industria nu mai au resursele de creştere din anii trecuţi, din cauza crizei din zona euro.

Tot analiştii băncii remarcă însă că datele cele mai recente (iunie-iulie) sugerează că "majoritatea sectoarelor (industrie, servicii) vor avea performanţe slabe şi în trimestrul al treilea, astfel încât un declin pronunţat al producţiei agricole din cauza secetei prelungite ar putea genera o scădere a PIB real în perioada iulie-septembrie".

La rândul lor, analiştii BCR arată că, pe de o parte, comparată cu restul Europei, economia României a avut una dintre cele mai mari rate de creştere, însă pe de altă parte, cele mai mari riscuri vin din partea evoluţiilor din zona euro, principalul partener de export al României. "Conform modelului nostru, încetinirea creşterii în zona euro se va reflecta asupra economiei româneşti în următoarele 3-4 trimestre", anticipează analiştii BCR.

"În acelaşi timp, turbulenţele politice interne, dezvoltarea slabă din industrie, reducerea investiţiilor în infrastructură şi un an agricol slab reprezintă câteva dintre riscurile adiţionale pentru creşterea economică în România." BCR estimează pentru 2012 o creştere de până în 1%, revizuită în scădere de la estimarea anterioară de 1,2%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/soarta-economiei-in-2012-dependenta-de-seceta-si-de-zona-euro-9957819
9957819
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.