Smartphone-ul lasă fără energie iepuraşul Duracell

Autor: Dorin Oancea Postat la 29 octombrie 2014 275 afişări

Pe lista produselor care vor ieşi din istoria lumii se pregătesc să intre, pe lângă discul de vinil, casetele video şi audio, walkman-ul şi aparatul foto cu film, bateriile. Cel puţin aşa lasă să se înţeleagă Procter & Gamble, care a anunţat astăzi externalizarea unui band extrem de cunoscut, Duracell. O mişcare cel puţin surprinzătoare, chiar dacă face parte dintr-un plan pe care P&G l-a anunţat la începutul acestui an şi care prevede înjumătăţirea numărului de mărci ale companiei, 180 la data anunţului.

Smartphone-ul lasă fără energie iepuraşul Duracell

Ce se întâmplă cu Duracell? Marca este o afacere de miliarde şi are în prezent mai mult de o treime din piaţa bateriilor (35,4%), dar tendinţa este de stagnare spre scădere; vânzările s-au redus cu 4,6% în ultimul an. Tendinţa se regăseşte şi la competitori, pentru că Energizer, locul doi în piaţă, cu 28,7%, a anunţat închideri de fabrici şi plănuieşte şi separarea businessului de baterii de nucleul companiei.

Afacerile cu baterii pierd teren din cauza telefoanelor inteligente şi a altor dispozitive mobile reîncărcabile. Bateriile erau, şi sunt în continuare, folosite la radiouri, lanterne, aparate foto sau ceasuri, dar acum toate aceste dispozitive tind să fie înlocuite de banalul şi versatilul smartphone. Până şi banalele telecomenzi, alimentate tot cu baterii, rămân fără energie, din două motive: odată pentru că televizorul este înlocuit de calculator şi de dispozitivele mobile, fie pentru că smartphone-ul însuşi este folosit drept telecomandă.

Sigur că afacerile cu baterii îşi vor păstra importanţa încă multă vreme de acum înainte, din cauza numărului uriaş de dispozitive care le folosesc, dar tendinţa nu poate fi ignorată. Iar semnalul dat de P&G este cât se poate de important: Duracell va deveni o companie de sine stătătoare, companie care va trebui să se lupte cu valul schimbărilor induse de tehnologia mobilă.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/smartphone-ul-lasa-fara-energie-iepurasul-duracell-13477638
13477638
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.