Situaţia „extrem de gravă” de la Romatsa, discutată de Guvern. Orban: „E pericol să nu mai efectueze servicii de navigaţie aeriană”

Autor: Ana Petrescu Postat la 13 decembrie 2019 106 afişări

Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va discuta, vineri, situaţia de la Romatsa, una „extrem de gravă”, iar compania este în pericol să nu mai poată furniza serviciile de navigaţie aeriană din cauza lipsei resurselor financiare, după decizia instanţei din Belgia în cazul fraţilor Micula.

„Am luat decizia de a convoca şedinţa de Guvern astăzi la ora 9.00 din mai multe considerente. Primul considerent este cel legat de situaţia în care ne găsim datorită unui titlu executoriu în baza unei decizii luate de Curtea arbitrată în speţa fraţii Micula împotriva statului român. Pe scurt, în 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către Guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deţinute de fraţii Micula, Curtea arbitrară a luat decizia să plătească 84 milioane de dolari în 2013. Suntem la finele anului 2019.

Până în prezent autorităţile statului au ignorat această obligaţie de plată Sigur invocând diferite pretexte. A existat şi o decizie a Comisiei Europene legată de acest subiect. Au existat foarte multe alte demersuri în plan juridic. Cert este că situaţia în care ne găsim e o situaţie extrem de gravă. La ora actuală Romatsa se găseşte într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigaţie aeriană din cauza lipsei resurselor financiare”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern de vineri.

Premierul a precizat că nu au fost transferaţi către Romatsa sume importante de bani, din cauza deciziei instanţei din Belgia în cazul fraţilor Micula.

„Condiţiile de acordare a certificatului de serviciu de furnizor de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european. Sunt condiţii foarte stricte, iar printre condiţiile pentru a putea menţine această certificare Romatsa trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiar. Ca urmare a deciziei, fraţii Micula au dechis un proces în Belgia iar instanţa din Belgia a decis practic să nu permită Eurocotrol să finanţeze Romatsa, adică să aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa de dirijare a traficului aerian. În momentul de faţă suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol şi care practic e reţinută, ca urmare a decizie instanţei din Belgia şi care ar trebui transferată către Romatsa este de 278 de milioane. Practic Romatsa trăieşte numai din nişte rezerve şi a fost lipsită de finanţarea curentă care reprezintă adevăratul suport pentru funcţionarea Romatsa”, a explicat Orban.

Acesta a mai spus că este termen de judecată pe 24 decembrie, iar dacă este menţinută decizia instanţei din Belgia atunci Romatsa riscă să rămână fără resurse financiare şi nu mai poate păstra certificatul de furnizor de servicii.

„Pe 24 decembrie este termen de judecată şi în cazul în care se menţine decizia luată de instanţa din Belgia există un risc major ca Romatsa sa rămână fără resurse financiare şi să nu mai poată să îşi păstreze certificatul de furnizor de servicii. Trebuie să ştiţi că Romatsa practic dirijează traficul aerian, acordând servicii pentru peste un milion de zboruri anual. Mai ales după evenimente din Ucraina, o mare parte din curse au fost dirijate auspra spaţiului aerian românesc, iar ieşirea din funcţiune a Romatsa, adică pierderea certificatului de furnizare de servicii creează o problemă nu numai naţională, ci o problemă la nivel european”, a conchis şeful Executivului.

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian, Romatsa, nu mai primeşte contravaloarea serviciilor de trafic aerian de la Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigării Aeriene - Eurocontrol, iar fondurile mai ajung pentru circa o săptămână.

Conturile Romatsa au fost poprite în contextul în care fraţii Ioan şi Viorel Micula, investitori suedezi, au câştigat un proces împotriva statului român. Datoria este de aproape 400 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romatsa,
ludovic orban,
pericol,
bani,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.