Sistemele de operare care nu mai primesc actualizări sunt încă folosite de 41% dintre consumatori

Postat la 27 august 2019 82 afişări

Numeroşi utilizatori individuali, precum şi companii, se bazează încă pe sisteme de operare (OS) care nu mai sunt susţinute de producători cu actualizări, sau care se află aproape de sfârşitul ciclului de viaţă, potrivit unui studiu realizat de Kaspersky.

Sistemele de operare care nu mai primesc actualizări sunt încă folosite de 41% dintre consumatori

Chiar dacă sunt disponibile versiuni mai noi ale respectivului sistem de operare, aproximativ 41% dintre consumatori utilizează în continuare un sistem de operare pentru desktop care fie nu mai este actualizat, fie se apropie de acest moment, cum ar fi Windows XP sau Windows 7. În acelaşi timp, aproape 40% dintre firmele foarte mici (VSB) şi 47% dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) şi companii mari se bazează încă pe aceste sisteme. Această situaţie creează un risc de securitate.

În cele mai multe cazuri, sfârşitul ciclului de viaţă al unui sistem de operare înseamnă că nu vor fi mai fi emise alte actualizări de către furnizor, inclusiv actualizări legate de securitatea cibernetică. Cu toate acestea, cercetătorii în domeniul securităţii sau atacatorii cibernetici pot găsi vulnerabilităţi necunoscute anterior în aceste sisteme. Ulterior, aceste vulnerabilităţi pot fi utilizate în atacuri cibernetice şi utilizatorii vor fi expuşi, deoarece nu vor mai primi un patch care să rezolve problema. Pentru a încerca să evalueze câte astfel de sisteme cu risc există şi a estima amploarea riscului, cercetătorii Kaspersky au analizat datele anonimizate despre utilizarea sistemelor de operare, furnizate de utilizatorii Kaspersky Security Network (cu acordul lor). Rezultatele arată că 4 din 10 consumatori folosesc încă sisteme învechite, inclusiv cele extrem de vechi precum Windows XP sau Vista.

Citiţi mai mult pe mediafax.ro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.