SIDERURGIE: Sub semnul dragonului

Postat la 07 aprilie 2006 2 afişări

Industria metalurgica romaneasca a stat sub semnul preluarilor si modificarilor de strategie in 2004. Sidex si-a dublat cifra de afaceri. BBG Alum, Silcotub, Laminorul si Tubinox si-au schimbat proprietarul. Totul sub influenta cresterilor de preturi fara precedent pe piata internationala, din cauza Chinei.

Industria metalurgica romaneasca a stat sub semnul preluarilor si modificarilor de strategie in 2004. Sidex si-a dublat cifra de afaceri. BBG Alum, Silcotub, Laminorul si Tubinox si-au schimbat proprietarul. Totul sub influenta cresterilor de preturi fara precedent pe piata internationala, din cauza Chinei.

 

Inca de la inceputul anului, statul a vandut Combinatul Siderurgic Resita (CSR), cu un euro, grupului siderurgic rus TMK. Noul proprietar, compania Sinara Handel din Germania, distribuitorul oficial al TMK, se angaja sa faca investitii de 19 milioane de dolari in CSR.

 

In plus, a preluat si datorii de peste 10 milioane de euro. La randul sau, statul a sters alte datorii ale CSR, in valoare de 38 de milioane de dolari. La 10 luni de la privatizare, CSR are pierderi de peste 400 de miliarde de lei. Principala problema a statului roman nu este, insa, nivelul datoriilor de la CSR, ci procesul pe care acesta il are cu fostul proprietar al combinatului, Noble Ventures.

 

Americanii cer despagubiri de 353 de milioane de dolari, sustinand ca trecerea CSR in proprietate de stat, in 2003, la doi ani de la privatizare, a fost o expropriere. Numai pentru avocati, statul a platit pana acum 5 milioane de dolari. Arbitri internationali au ascultat argumentele finale ale celor doua parti pe 17 decembrie si urmeaza sa decida cine va avea castig de cauza.

 

TMK a dat tonul preluarilor de companii romanesti. Si tot TMK a incercat sa preia, in vara acestui an, societatile detinute de grupul Tubman International (producatorul de tevi Silcotub Zalau, Laminorul Braila si Tubinox Bucuresti). De data aceasta, castigator a fost grupul international Tenaris, care a preluat cele trei societati romanesti, platind 42 de milioane de dolari. Ulterior, Tenaris a cedat gratuit producatorul siderurgic Laminorul Braila catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

 

Apetitul pentru achizitii poate fi pus pe seama conditiilor internationale din siderurgie. Pretul otelului s-a dublat anul acesta, ca urmare a cresterii cererii de produse siderurgice din China. Aceasta ar fi una din motivatiile patronului indian al Ispat Sidex pentru unificarea tuturor companiilor sale. In felul acesta, Lakshmi N. Mittal a pus bazele celui mai mare grup siderurgic din lume. Faptul ca Sidex a intrat intr-un grup cu o putere financiara considerabila s-a materializat in eliminarea pierderilor combinatului inca din 2003. 

 

Anul acesta, Mittal a "adaugat" un miliard de dolari la Sidex, cifra de afaceri ajungand la 2,1 miliarde de dolari, dublu fata de 2003. O evolutie similara au si celelalte societati siderurgice romanesti din portofoliul Mittal Steel (Siderurgica, Petrotub si Tepro), care, impreuna, au rulat afaceri de 250 de milioane de dolari. Previziunile pentru anul viitor sunt la fel de bune.

 

Ispat intentioneaza sa dubleze cifra de afaceri a celor trei societati. Exista insa si probleme. Pentru a inchide Capitolul Concurenta, din cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania a acceptat sa isi modifice strategia din domeniul siderurgiei, taind ajutoarele de stat. Urmeaza, in 2005, negocieri cu grupul Mittal Steel, proprietarul combinatului Ispat Sidex, pentru compensarea facilitatilor anulate. Andrei Grigorescu, secretar de stat la Ministerul Economiei, sub mandatul lui Dan Ioan Popescu, crede ca lucrurile sunt relativ simple.

 

"Atata vreme cat Sidex este viabil, nu mai are nevoie de ajutor de stat". O declaratie care ar putea sa nu fie suficienta totusi pentru evitarea unui proces cu Mittal Steel pentru nerespectarea obligatiilor contractuale. Solutia, acceptata inclusiv de Narendra Chaudhary, directorul general al Ispat Sidex: negocierile.

 

"Vor incepe dupa data de 1 ianuarie. Ca sa incepem negocierile, trebuie sa-i anuntam mai intai care este pozitia noastra si modificarile aparute, care sunt schimbarile legate de facilitati etc.",  a declarat Mircea Ursache, presedintele AVAS.

 

Cert este ca statul nu va mai putea acorda, in compensare, nici un fel de anulari de taxe sau impozite, amanari la plata etc., acestea fiind considerate ajutoare directe. Miscari semnificative si pe piata aluminiului. In toamna acestui an, combinatul de aluminiu Alro Slatina si-a schimbat conducerea. In Consiliul de Administratie au venit doi membri noi: Christian Wuest, presedinte, si Chris Antonopolos, dupa ce presedintele Alro Alexander Krasner, vicepresedintele Peter Braun si Sam Manaktala, membru al Consiliului de Administratie, au demisionat, ca urmare a neintelegerilor financiare dintre ei si casa de comert Marco International, actionarul majoritar la Alro.

 

Si producatorul de alumina BBG Alum si-a schimbat conducerea. In frunte se afla acum Vitali Masitski, om de afaceri rus care detine grupul Rinko si se afla in spatele companiei americane Marco International, proprietarul Alro Slatina. Atmosfera entuziasta deci, sarabanda de achizitii fiind stimulata in mod evident de preturile mari de pe piata internationala. Intrebarea pentru 2005 este, deci, ce se va intampla daca acestea vor reincepe sa scada.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SIDERURGIE: Sub semnul dragonului
/actualitate/siderurgie-sub-semnul-dragonului-1005334
1005334
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.