Şi-a atins limitele modelul german de creştere economică? Analiştii de la Deutsche Bank spun că da

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 24 aprilie 2013 66 afişări

Privită de la depărtare, economia Germaniei nu are probleme grave. Situaţia financiară este stabilă, şo­ma­jul se află la niveluri minime record, iar guvernul mi­zează pe creşterea salariilor pentru a stimula cere­rea internă.

Şi-a atins limitele modelul german de creştere economică? Analiştii de la Deutsche Bank spun că da

Privită de la depărtare, economia Germaniei nu are probleme grave. Situaţia financiară este stabilă, şo­ma­jul se află la niveluri minime record, iar guvernul mi­zează pe creşterea salariilor pentru a stimula cere­rea internă. Dar exporturile, de care depind majorările sala­riale, încetinesc, perspectivele de creştere sunt slabe, iar săptămâna trecută cea mai mare conomie din Europa a intrat în centrul atenţiei din cauza zvonurilor că agenţia Moody’s îşi va retrage ratingul maxim, semn că modelul german şi-a atins limitele. Ideea este redată de economistul Gilles Moec, director de cercetare economică la cea mai mare ban­că europeană, Deutsche Bank, într-un interviu publicat de La Tribune.

„Problema Germaniei este că piaţa internă ar trebui repornită prin creşteri salariale. Însă aceste creş­teri depind de perspectivele exporturilor. Iar efec­tul temerilor asupra exporturilor şi investiţiilor este pu­ternic. În aceste condiţii, cererea internă nu are des­tulă forţă pentru a compensa reducerea exporturilor, care depind de cererea externă“, explică Moec.Astfel, adevărata întrebare este dacă Germania poate continua cu acest model de creştere economică, spune economistul. El sibliniază că Germania are ca obiectiv stabilitatea şi competitivitatea economică, explicat prin demografia ţării. „Dar acest model şi-a atins limitele“, a spus Moec.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/si-a-atins-limitele-modelul-german-de-crestere-economica-analistii-de-la-deutsche-bank-spun-ca-da-10790873
10790873
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.