Sentimentul patriotic este în creştere în Rusia

Autor: Iuliana Enache Postat la 17 aprilie 2015 65 afişări

Sentimentul patriotic este în creştere în Rusia, unde numeroase cluburi şi organizaţii atrag tinerii prin retorica naţionalistă, relatează BBC News Online într-un amplu reportaj realizat în această ţară.

"Această creştere a sentimentului patriotic în ultimii ani trebuie să aibă o bază. Noi suntem această bază", a declarat Stepan Zotov, organizatorul unui club care face parte din programul de prevenţie a consumului de droguri şi care organizează activităţi de seară cu înclinaţie patriotică militară. "În ultimii zece ani, cluburi ca al nostru au lucrat neobosit, fanatic aş putea spune, pentru a creşte o generaţie de tineri care cred în misiunea şi ideea de Marea Rusie", a adăugat el.

"Rusia este o putere militară. Statul nostru este într-o constantă stare de pregătire pentru a respinge o agresiune. Să fii războinic în Rusia nu este numai o profesie, este o chemare sacră", a adăugat el.

Stepan nu ascunde faptul că el şi unii dintre cadeţii săi sunt acolo ca să lupte. El ar vrea ca regiunile din estul Ucrainei să devină parte a Rusiei. Viziunea sa este parţial naţionalistă rusă, parţial sovietică: o revenire la situaţia dinainte de destrămarea URSS în 1991, când Rusia şi teritoriile din jur erau o singură ţară.

Aceasta este o nostalgie hibridă a epocii sovietice - multiculturală şi seculară - şi o aderare mai mult naţionalistă religioasă la ceea ce sunt descrise drept idei ortodoxe ruse şi valori spirituale. Cu alte cuvinte, este o viziune a Rusiei ca o ţară cu un destin unic, aflată permanent sub ameninţare din străinătate, singură şi neînţeleasă.

În spatele unui gard înalt de la periferia Moscovei se află teritoriul faimosului club al motociciliştilor din Moscova, Lupii Nopţii. Aleksandr Zaldostanov, cunoscut ca Chirurgul, este un vechi naţionalist rus şi se află pe lista cu persoanele sancţionate de Occident. El a fost instigatorul mişcării Anti-Maidan din Moscova, menită să împiedice producerea unei revolte similare cu cea din Kiev în Rusia. Mitingul său din februarie de la Moscova a inclus bannere care calomniau atât figuri occidentale cât şi ale opoziţiei ruse şi a avut loc la câteva zile după asasinarea politicianul de opoziţie Boris Nemţov.

Intervievat la sediul său, Zaldostanov pune moartea lui Nemţov pe seama provocatorilor, dar nu există îndoială că cel mai mare pericol cu care se confruntă Rusia este aşa-numita mişcare Coloana a Cincea de trădători naţionali.

Patrioţii ruşi cred că ascensiunea lor şi actuala criză în relaţiile cu Occidentul le-a susţinut cauza. Ei sunt convinşi că multe persoane din Rusia îi susţin şi au, de asemenea, susţinerea Kremlinului. "Nu există o opoziţie în prezent", a declarat Stepan Zotov. "Ea există doar pentru a crea o iluzie poate pentru ţările occidentale că avem un fel de opoziţie", a continuat el. "Putin poate că face greşelile lui dar în mod evident este cea mai bună opţiune", a adăugat Zotov. "Nu există nimeni altcineva. El este cea mai bună speranţă pentru un viitor unit, pentru resuscitatea destinului rus", a conchis el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
PATRIOTISM,
/actualitate/sentimentul-patriotic-este-in-crestere-in-rusia-14125657
14125657
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.