Senatul a stabilit procedura de adoptare a propunerilor de revizuire a Constituţiei

Postat la 18 aprilie 2017 65 afişări

Senatul a votat marţi modificarea regulamentului, prin care se stabileşte că în cazul revizuirilor Constituţiei României, Camera Deputaţilor este primul for sesizat.

Senatul a stabilit procedura de adoptare a propunerilor de revizuire a Constituţiei

”Iniţiativele de revizuire a Constituţiei României se depun, în vederea dezbaterii şi adoptării, la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Iniţiativa de revizuire adoptată de Camera Deputaţilor se transmite Senatului, în vederea dezbaterii şi adoptării. Iniţiativa se prezintă Biroului permanent, care o înaintează comisiilor competente, în vederea avizării, stabilind şi termene pentru depunerea amendamentelor şi a raportului sau, după caz, a avizului”, se arată într-un articol introdus în regulamentul Senatului.

Apoi legea se dezbate şi se votează în plenul Senatului, care este şi forul decizional. Iniţiativa trece cu votul a cel puţin două treimi din numărul total al senatorilor. Dacă legea este adoptată în aceeaşi formă în care a trecut de Camera Deputaţilor, atunci legea este trimisă Curţii Constituţională, în vederea verificării constituţionalităţii acesteia. În cazul în care Senatul respinge forma adoptată de Camera Deputaţilor, procedura legislativă încetează.

Legea a fost votată cu 73 de voturi ”pentru” şi unul ”împotrivă”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.