Se schimba si legea societatilor comerciale

Postat la 28 februarie 2006 8 afişări

Ultimul proiect de schimbare a legislatiei economice intrat in dezbaterea publica priveste societatile comerciale, motivatia Ministerului Justitiei fiind necesitatea de armonizare cu normele UE si ale OECD in materie de guvernare corporatista.

Ultimul proiect de schimbare a legislatiei economice intrat in dezbaterea publica priveste societatile comerciale, motivatia Ministerului Justitiei fiind necesitatea de armonizare cu normele UE si ale OECD in materie de guvernare corporatista.

 

Propunerile Ministerului Justitiei vizeaza posibilitatea de infiintare a societatilor comerciale de doar doi actionari (in loc de cinci, ca pana acum), posibilitatea de delegare catre directori a unor atributii ale consiliilor de administratie, prelungirea de la 15 la 20 de zile a termenelor de convocare a AGA si reducerea cvorumului pentru validarea AGA de la 50% la 25% din numarul actionarilor cu drept de vot.

 

Proiectul introduce si notiuni noi, ca aceea de capital social autorizat (suma cu care CA sau administratorul unic poate majora capitalul societatii doar pe baza imputernicirii de la AGA), aceea de loialitate fata de companie sau de membru independent in consiliul de administratie. Oamenii de afaceri au inceput deja sa critice proiectul, acuzand elemente birocratice suplimentare pe care acesta le va introduce, in special la capitolul privind intrunirea AGA.

 

Altii se tem ca plafonul cvorumului de 25% poate crea probleme in societatile unde actionarii sunt impartiti in mai multe tabere, in timp ce altii critica reducerea de la opt la sase luni a perioadei in care trebuie platite dividendele.

 

In fine, obiect de controversa este si obligativitatea depunerii la Registrul Comertului a contractelor de administrare imediat ce acestea au fost incheiate, ceea ce ar incalca principiul confidentialitatii contractelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/se-schimba-si-legea-societatilor-comerciale-2510396
2510396
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.