Se anunţă război pentru benzinării la vecini

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 04 ianuarie 2023 44 afişări

Se anunţă război pentru benzinării la vecini

Anul 2023 va aduce, cel mai probabil, o concurenţă acerbă pe pieţele de retail pentru carburanţi din Polonia, Ungaria şi Slovacia, cu giganţii MOL din Ungaria şi PKN Orlen din Polonia încercând să stabilească poziţii cât mai solide pe teritoriile străine proaspăt ocupate, scrie Hungary Today. Startul cursei a fost dat în 2022 printr-o tranzacţie de schimb de benzinării între aceste companii petroliere care i-a făcut pe cei doi coloşi jucători importanţi pe piaţa dominată de celălalt.

Cei doi mari jucători din Europa Centrală şi de Est au fost rivali direcţi până acum doar în Republica Cehă, dar de acum încolo se vor lupta şi pe pieţele din Polonia, Ungaria şi Slovacia, prin urmare în întregul grup Visegrád.

Totul a început când PKN Orlen a fost obligat să găsească un cumpărător pentru unele dintre activele sale, inclusiv pentru o parte din reţeaua de benzinării din Polonia, din motive ce ţin de regulile UE pentru protejarea concurenţei, în urma achiziţiei rivalului local Lotos. Cumpărătorul a fost MOL, care a primit 417 benzinării în Polonia, devenind al treilea cel mai mare jucător de pe piaţa poloneză după PKN Orlen şi BP (British Petroleum).

În cadrul tranzacţiei, PKN va intra şi el pe piaţa maghiară, unde va prelua 143 de benzinării în două etape, iar MOL va transfera 39 de staţii din Slovacia către concurentul polonez.

Re-brandingul este de aşteptat să fie finalizat până în martie. Ambele companii au prezenţă în Cehia, unde PKN rămâne lider de piaţă cu 430 de staţii de benzină, iar MOL ocupă locul doi cu 303 de unităţi.

MOL a anunţat pentru ziarul polonez Parkiet că vede intrarea pe piaţa din Polonia ca pe o rampă de lansare şi că este interesat să ajungă pe locul doi ca prezenţă.

Pentru a face acest lucru, MOL ar trebui să depăşească BP şi să-şi extindă reţeaua cu alte 100 de benzinării. Orlen are planuri la fel de ambiţioase în Ungaria, unde îşi doreşte să îşi consolideze locul patru, creşterea fiind, de asemenea, pe agenda lor.

Pe lângă cele patru ţări ale Grupului Visegrád, MOL este prezent în Croaţia, România, Slovenia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Muntenegru. PKN Orlen are interese pe pieţele germană şi lituaniană, dar ambele companii se gândesc să intre pe noi pieţe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
benzinarii,
anunt,
razboi,
vecini

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.