Scrisoarea de intentie catre FMI - un calendar de privatizari rapide

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 iulie 2011 45 afişări

Cea mai noua scrisoare de intentie a Guvernului catre FMI, data publicitatii saptamana trecuta, confirma ca actualul acord cu FMI are ca principal punct de interes restructurarea companiilor de stat.

Autoritatile promit FMI ca pana la sfarsitul lui august va fi gata legislatia care reglementeaza conducerea acestor companii, ca vor interzice prelungirea contractelor actualilor manageri dupa 1 ianuarie 2012 si ca pana la sfarsitul anului curent va fi deja incheiata la cele mai mari companii cu capital majoritar de stat selectia noilor manageri privati, carora le va fi garantata autonomia de decizie.

Vanzarea prin bursa sau catre investitori strategici a pachetelor statului la Petrom (10%), Transelectrica, Transgaz, Romgaz (cate 15%) si Oltchim se va face pana la sfarsitul lui 2011, in conditiile in care pana in septembrie urmeaza sa fie selectate deja bancile de investitii care se vor ocupa de ofertele publice respective. La Hidroelectrica si Nuclearelectrica, oferta unor pachete minoritare impreuna cu cate o majorare de capital vor fi facute pana la sfarsitul lui mai, respectiv iunie 2012.

Pentru Posta Romana nu se prevede privatizare, ci doar eliminarea pierderilor cel tarziu pana in 2012. La Termoelectrica, activele viabile vor fi separate de cele neviabile pana la finele lui ianuarie 2012, iar pregatirea de privatizare se va face pana in luna martie.

Cat priveste planul de formare a celor doi campioni energetici, scrisoarea de intentie precizeaza ca statul a renuntat la el, in urma obstacolelor intampinate in justitie, si se obliga sa dezvolte o strategie alternativa. "Pentru a aduce investitii noi in sector, vom continua cu privatizarea complexurilor energetice si a Electrica Serv, in concordanta cu legislatia europeana in domeniul concurentei", se arata in scrisoarea de intentie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/scrisoarea-de-intentie-catre-fmi-un-calendar-de-privatizari-rapide-8432243
8432243
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.