Schimbări uriaşe pe piaţa muncii: Care sunt cele patru noi ocupaţii apărute în România. Ce joburile puteţi face de acum

Autor: Alexandru Nanu Postat la 28 septembrie 2022 128 afişări

Schimbări uriaşe pe piaţa muncii: Care sunt cele patru noi ocupaţii apărute în România. Ce joburile puteţi face de acum

În această săptămână a fost oficializată o schimbare a Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) prin introducerea a patru noi ocupaţii şi reorganizarea altor patru, conform Ordinului al ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România — nivel de ocupaţie (şase caractere), aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 1.832/856/2011.

În Monitorul Oficial din 27 septembrie 2022 a fost publicat Ordinul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) 1.364/2022.

Lista ocupaţiilor practicate în cadrul economiei naţionale care modifică şi completează Clasificarea ocupaţiilor din România — nivel de ocupaţie (şase caractere):

  • confecţioner produse textile (753114);
  • lucrător în lăcătuşerie mecanică structuri (721436);
  • tanatopractor (516304);
  • terapeut în terapie asistată de animale (226929).

În plus, pe lângă cele patru noi ocupaţii, alte patru se reorganizează după cum urmează:

Se mută ocupaţia „supraveghetor muzeu” din grupa de bază 9629 „Muncitori cu pregătire elementară neclasificaţi în grupele de bază anterioare” în grupa de bază 5151 „Personal de supraveghere inclusiv pentru activităţi de curăţenie şi întreţinere în birouri, hoteluri şi alte instituţii” la codul 515109.

Se mută ocupaţia „interpret în limbaj mimico-gestual” din grupa de bază 2352 „Instructori-formatori pentru elevi cu nevoi speciale” în grupa de bază 2643 „Traducători, interpreţi şi alţi lingvişti” la codul 264316 şi se redenumeşte ca „interpret al limbajului mimico-gestual”.

Se mută ocupaţia „auditor în domeniul siguranţei alimentare” din grupa de bază 3257 „Inspectori în domeniul protecţiei mediului şi sănătăţii ocupaţionale, asimilaţi” în grupa de bază 2263 „Specialişti în domeniul mediului şi al igienei şi sănătăţii ocupaţionale” la codul 226311.

Se mută ocupaţia „manager în domeniul siguranţei alimentare” din grupa de bază 3257 „Inspectori în domeniul protecţiei mediului şi sănătăţii ocupaţionale, asimilaţi” în grupa de bază 2263 „Specialişti în domeniul mediului şi al igienei şi sănătăţii ocupaţionale” la codul 226312.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata muncii,
profesii,
schimbari,
ins,
ordin,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.