Schengen nu piere, Schengen se transforma

Autor: Mihai Mitrica Postat la 14 mai 2011 15 afişări

Danemarca a starnit o furtuna in Uniunea Europeana in aceasta saptamana, dupa ce a anuntat ca a reinstituit masura controlului vamal la frontiere, desi tara face parte din spatiul Schengen.

O reuniune de urgenta al UE convocata de presedintia ungara a ajuns apoi la un consens al ministrilor comunitari de interne, care a aprobat instituirea de controale la granita in interiorul spatiului Schengen doar in cazuri speciale, ramanand ca tarile sa defineasca singure ce apreciaza drept cazuri speciale.

Danemarca, la randul sau, a dat asigurari ca a luat masuri vamale pentru a lupta impotriva criminalitatii si ca nu intentioneaza sa reinstituie controlul persoanelor la frontiere, insa semnalul de individualism transmis, spun analistii, reliefeaza presiunile electorale care exista in statele membre UE si care ameninta buna functionare a mecanismelor comunitare. Decizia initiala a Danemarcei de a introduce controlul la vama a fost urmarea unui acord intre partidul de guvernamant si formatiunea de extrema dreapta Partidului Poporului Danez, condus de Pia Kjaersgaard, sub motivul ca trebuie luptat impotriva imigratiei ilegale.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/schengen-nu-piere-schengen-se-transforma-8266731
8266731
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.