Scandalul Şoşoacă devine internaţional: Guvernul României condamnă intimidarea jurnaliştilor

Autor: Laura Buciu Postat la 14 decembrie 2021 1353 afişări

Scandalul izbucnit între familia Şoşoacă şi o jurnalistă din Italia capătă proporţii uriaşe. Guvernul României a transmis un mesaj prin care condamnă orice acţiune de intimidare a jurnaliştilor. Reprezentanţii Ambasadei Italiei în România au fost prezenţi la cercetare.

Scandalul Şoşoacă devine internaţional: Guvernul României condamnă intimidarea jurnaliştilor

Guvernul României a transmis un mesaj prin care condamnă cu fermitate „orice acţiune de intimidare a jurnaliştilor sau de obstrucţionare a dreptului la liberă informare a cetăţenilor”, după scandalul izbucnit în cabinetul de avocatură al senatoarei independente Diana Şoşoacă.

„Libertatea de exprimare, dreptul la opinie şi accesul la informaţii sunt garanţii ale unei democraţii consolidate şi ale funcţionării statului de drept. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră inacceptabil acest incident şi respinge categoric manifestarea diferenţelor de opinii prin violenţă. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz, care trebuie clarificat în regim de urgenţă de instituţiile abilitate ale statului”, transmite Guvernul României.

Potrivit Poliţiei Capitalei, toate aspectele, aşa cum sunt formulate în actele procesual penale, au fost înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, structura competentă material.

„Reprezentanţii Ambasadei Republicii Italia în România au fost prezenţi la demararea activităţilor de cercetare şi au sprijinit demersurile legale prin asigurarea translatorului care a participat la activităţi, aşa cum este prevăzut în materia legislaţiei penale. Orice alte opinii ar fi de natură a afecta cercetările, fapt pentru care menţionăm că au fost respectate procedurile în vigoare, proceduri prevazute de legislaţia ţării noastre”, transmite Poliţia Capitalei, făcând referire la poziţia publică a unor jurnalişti din Italia.

Soţul senatoarei Diana Şoşoacă, Dumitru-Silvestru Şoşoacă, a fost pus sub control judiciar într-un dosar de ultraj, după ce a lovit un poliţist chemat să detensioneze un conflict între senatoarea independentă şi o echipă de televiziune, potrivit unor surse judiciare.

Scandalul a avut loc vineri, când Dumitru-Silvestru Şoşoacă ar fi reclamat că la sediul cabinetului de avocatură al Dianei Şoşoacă s-a prezentat o echipă a unei televiziuni străine, iar pe fondul întrebărilor adresate, cu privire la realizarea interviului, s-a declanşat un conflict.

La faţa locului s-au deplasat, de urgenţă, poliţişti din cadrul Secţiei 4.

Doar că şi între soţul avocatei şi echipajul de poliţie a izbucnit un conflict, iar Dumitru-Silvestru Şoşoacă ar fi agresat unul dintre poliţişti.

În cauză au fost întocmite două dosare penale, unul pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, iar cel de al doilea urmează a fi înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea stabilirii situaţiei de fapt.

Dumitru-Silvestru Şoşoacă a fost audiat, luni, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, iar pe numele inculpatului s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile.

Jurnalista din Italia, Lucia Goracci, a depus plângere penală pe numele senatoarei Diana Şoşoacă, pentru lipsire de libertate, întrucât Şoşoacă ar fi încuiat uşa când jurnalista ar fi vrut să plece, apoi soţul Dianei Şoşoacă a muşcat-o pe italiancă de mână.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scandal,
italia,
şoşoacă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.