Scandal politic în Germania/Liderul opoziţiei a denunţat "turismul social" al refugiaţilor ucraineni

Autor: Mihai Draghici Postat la 27 septembrie 2022 79 afişări

 Scandal politic în Germania/Liderul opoziţiei a denunţat "turismul social" al refugiaţilor ucraineni

Friedrich Merz, liderul formaţiunii Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta, opoziţie), şi-a atras critici dure după ce a denunţat "turismul social" practicat de unii cetăţeni ucraineni, fiind nevoit să îşi nuanţeze afirmaţiile.

Într-un interviu acordat Bild TV, Merz a afirmat că unii refugiaţi ucraineni beneficiază de asistenţă socială în Germania, dar revin ocazional în Ucraina. "Ne confruntăm cu turismul social al acestor refugiaţi: vin în Germania, revin în Ucraina, apoi din nou în Germania şi din nou în Ucraina", a declarat Friedrich Merz, liderul opoziţiei germane.

Însă unii politicieni din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga) şi Alianţei '90/Verzi, partide aflate la putere, s-au declarat indignaţi, acuzându-l pe Merz că nu respectă "solidaritatea" Uniunii Europene cu Ucraina.

Ricarda Lang, unul dintre liderii Alianţei '90/Verzi, a susţinut că "oamenii fug de teribilul război de agresiune", acuzându-l pe Merz că ignoră situaţia acestora şi "solidaritatea" Uniunii Europene cu Ucraina, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, consideră "urâte" declaraţiile liderului opoziţiei de la Berlin. "Sunt declaraţii făcute la adresa femeilor şi copiilor ucraineni care fug de bombele şi de tancurile lui Vladimir Putin", a declarat Faeser, conform site-ului Tagesschau.de.

Pe fondul criticilor, Merz a declarat că îşi asumă declaraţiile, prezentând scuze dacă au fost "ofensatoare". "Îmi pare rău pentru utilizarea sintagmei «turism social». A fost descrierea nepotrivită a unei probleme observate în cazuri izolate. Singura mea problemă vizează refugiaţii neînregistraţi. Departe de mine să critic refugiaţii din Ucraina, care se confruntă cu o soartă grea", a subliniat Friedrich Merz, într-un mesaj postat pe Twitter.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
politică,
ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.