Satul care pare că este din viitor oferă o premieră pentru ţara noastră: a dezvoltat „o primărie fără casierie” şi este singurul loc din România unde exista aşa ceva

Autor: Andreea Tobias Postat la 30 noiembrie 2022 6113 afişări

Satul care pare că este din viitor oferă o premieră pentru ţara noastră: a dezvoltat  „o primărie fără casierie” şi este singurul loc din România unde exista aşa ceva

Comuna Ciugud renunţă la casierie şi va încasa toate taxele şi impozite locale doar electronic. Măsura este o premieră pentru mediul rural din România. 

Denumită „O primărie fără casierie”, iniţiativa are ca scop eficientizarea actului administrativ şi îmbunătăţirea serviciilor publice oferite de administraţia locală ciugudenilor.

„De câţiva ani, Primăria Ciugud oferea deja cetăţenilor, în locul clasicei casierii, patru soluţii smart pentru plata taxelor şi impozitelor locale, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la sediul administraţiei locale. Ciugudenii pot astfel folosi staţiile electronice de plată, care sunt amplasate în satele comunei, o aplicaţie de plată dedicată pentru telefonul mobil, o soluţie de plată prin platforma de servicii digitalizate a primăriei (Global Pay) sau pot plăti prin platforma naţională ghişeul.ro”, transmite Primăria Ciugud.

Ghişeul de casierie al primăriei a fost dezactivat, vineri, urmând ca spaţiul să fie reamenajat astfel încât să permită interacţiunea directă cu cetăţenii, fără bariere fizice.

„Ne-am dorit mereu să fim o primărie cât mai prietenoasă cu cetăţeanul, iar acest lucru înseamnă să nu îl ţii pe contribuabil, în picioare, în faţa unui ghişeu, pentru a plăti taxele şi impozitele locale. Normalitatea înseamnă să desfiinţăm barierele dintre funcţionari şi cetăţeni, iar serviciile publice să fie cât mai moderne şi cât mai accesibile. Am desfiinţat casieria instituţiei pentru a eficientiza actul administrativ şi acest lucru înseamnă reduceri importante de costuri.. Este încă un pas din proiectul nostru mai amplu <O primărie fără hârtii> prin care am debirocratizat activitatea administraţiei publice, am renunţat la multe dintre documentele pe hârtie şi, acum, am desfiinţat casieria fizică devenim oficial o primărie fără casierie”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Comuna Ciugud este promotorul conceptului „smart village” în România şi, din anul 2020, este oficial studiul de caz folosit de Guvern pentru a dezvolta acest concept la nivel naţional.

În anul 2019, la Ciugud a fost deschisă prima şcoală smart din mediul rural din România, un proiect care are ca scop dezvoltarea şi reforma educaţiei din zona rurală. În timp, Ciugudul a implementat şi numeroase proiecte de digitalizare a administraţiei publice şi de îmbunătăţire a interacţiunii cu cetăţenii.

De asemenea, Primăria Ciugud susţine şi protejarea inteligentă a mediului înconjurător prin folosirea unui autoturism electric sau prin producerea energiei electrice cu ajutorul unei microcentrale eoliene şi a panourilor fotovoltaice.

Comuna Ciugud este şi o campioană la atragere fondurilor europene, având proiecte în valoare de aproape 40 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o absorbţie de circa 12.000 de euro/ cap de locuitor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comună,
casierie,
desfiinţare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.