Sange proaspat la Siveco

Postat la 30 ianuarie 2006 3 afişări

Siveco, firma de software si servicii IT - cunoscuta pentru contractele mari cu statul roman, a atras doua fonduri de investitii. Intel Capital si Enterprise Investors au devenit actionari minoritari la Siveco, printr-o investitie de 12 milioane de dolari, con- stand in achizitie de actiuni si majorare de capital.

Siveco, firma de software si servicii IT - cunoscuta pentru contractele mari cu statul roman, a atras doua fonduri de investitii. Intel Capital si Enterprise Investors au devenit actionari minoritari la Siveco, printr-o investitie de 12 milioane de dolari, con- stand in achizitie de actiuni si majorare de capital.

Vestea intrarii Intel Capital si Enterprise Investors, prin Polish Enterprise Fund (PEF) V, in actionariatul Siveco a venit la o saptamana dupa ce compania de software, condusa de Irina Socol, si-a rezolvat problemele cu Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), unul din  clientii sai actuali cei mai importanti. Renegocierea contractului cu MEC (a se citi pastrarea sa), contract in valoare de 96 de milioane de dolari, le va asigura o viata linistita proprietarilor Siveco, vechi si noi. Pe langa Ministerul Educatiei, Siveco mai are in portofoliu si alte institutii de stat precum Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Ministerul Finatelor, Ministerul Apararii Nationale, Autoritatea Nationala a Vamilor, Ministerul Afacerilor Externe etc. Compania de software are si clienti companii private; unul dintre acestia este Petrom (fosta companie de stat preluata de OMV).

Existau zvonuri ca Intel Capital si Polish Enterprise Fund sondeaza terenul la Siveco inca din primavara acestui an, insa putini le-au dat credit. Managerii unor companii importante din industria de software au refuzat sa creada ca doua fonduri de investitii vor deveni actionare la o societate care s-a dezvoltat mai ales datorita relatiei privilegiate cu fostul guvern Nastase. Cel mai mare scandal in care a fost implicat numele Siveco a fost legat de contractul cu MEC, castigat prin incredintare directa in timpul ministeriatului lui Alexandru Athanasiu.

Noua conducere a ministerului (de dupa noiembrie 2004) a analizat contractele cu Siveco si firma germana de leasing AGV Leasing GmbH (finantatorul proiectului). Potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei, ministrul Mircea Miclea avea doua posibilitati: fie sa rezilieze contractul, fie sa schimbe datele acestuia. Prima varianta a fost eliminata pentru ca "rezilierea era sinonima cu stoparea SEI (Sistemul Educational Informatizat), privarea a cel putin 2.700 de scoli de retele de calculatoare si inceperea unui lung proces juridic international, la Frankfurt - Germania, care s-ar fi finalizat dupa estimarea unor specialisti, cu plata de catre minister a unor penalizari de peste zece milioane de dolari si o decizie juridica incerta", potrivit MEC. Prin urmare, s-a ales varianta a doua, care a adus ministerului avantaje de 22,7 milioane de dolari (prin renegocierea contractului cu Siveco) si inca 3,7 milioane de dolari din renegocierea contractului cu firma de leasing. Siveco, practic, nu a taiat din sume, ci s-a angajat sa ofere mai multe servicii, mai mult software si hardware in contul acelorasi bani.

Imediat dupa ce a fost rezolvata problema cu MEC (coincidenta sau nu!), cele doua fonduri de investitii, PEF V si Intel Capital  au anuntat o investitie de 12 milioane de dolari, reprezentand achizitia unui pachet de actiuni, la care se adauga o majorare de capital. La finalizarea tranzactiei, noii actionari vor detine aproximativ o treime din companie. Inaintea deal-ului actionarii companiei erau un grup de investitori israelieni - 63%, managementul (inclusiv Irina Socol) - 32% si angajatii - 5%. De ce doua fonduri de investitii au cumparat actiuni intr-o companie acuzata ca a castigat contracte cu statul datorita unor legaturi politice cu fosta putere? Pentru ca "Siveco Romania este o companie care se dezvolta rapid si care si-a castigat o reputatie solida in Romania si pe piata vest-europeana si americana", afirma Dariusz Pronczuk, partener in cadrul Enterprise Investors, responsabil cu aceasta investitie. 

Dezvoltarea companiei a fost cu adevarat rapida, in ultimii doi ani avand cresteri de 50% si 30%, spre uimirea multinationalelor si competitorilor romani din industria de software. Cat despre "reputatia solida", se mai poate discuta. 

Una peste alta, ambele parti (atat fondurile, cat si Siveco) sunt multumite. Fondurile vor asista si in anii urmatori la o crestere spectaculoasa a cifrei de afaceri, iar Siveco nu mai are nici o problema de imagine, din moment ce si-a rezolvat problema cu MEC si a reusit sa atraga investitori straini de incredere. Iata si opinia Irinei Socol, linistita ca Siveco a primit girul investitorilor: "Suntem optimisti ca aceasta infuzie de fonduri va contribui la dezvoltarea afacerilor noastre pe piata locala si internationala". Toata lumea este multumita, iar Siveco incepe o noua etapa, spre nelinistea competitorilor. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Sange proaspat la Siveco
/actualitate/sange-proaspat-la-siveco-979461
979461
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.