Sa amanam aderarea la zona euro? Depinde cine ne-o spune

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 mai 2011 18 afişări

Din interventia de la Bucuresti a economistului american Nouriel Roubini, cei mai multi au retinut ca e mai bine ca Romania sa amane aderarea la zona euro, fiindca nu e pregatita, desi Roubini daduse doar o marja de 1-2 ani pentru amanare.

Pentru comparatie, sa ne aducem aminte ca banca BNP Paribas, intr-o analiza recenta, exilase momentul posibilei aderari a Romaniei la zona euro abia pentru 2024.

Scepticismul lui Roubini se referea insa in subtext nu atat la Romania, cat la zona euro in sine ca proiect; dupa ce de la inceputul crizei a prezis - eronat, de altfel - de mai multe ori ca destramarea zonei euro e doar o chestiune de timp, nici acum nu e 100% convins ca proiectul european nu poate esua, asa incat e normal sa apara drept absurde niste sacrificii facute anume pentru a obtine o aderare rapida. Roubini n-a spus insa ca ar fi absurda in sine si pregatirea pentru aderare, care trece prin exact acelasi gen de reforme a caror lipsa il facea in 2010 sa declare, tot la Bucuresti, ca Romania risca sa intre in incapacitate de plata. Acum nu numai ca n-a mai spus asta, ci a laudat progresele fiscale ale tarii, ceea ce e intr-adevar stirea importanta din discursul lui.

In preajma primelor discutii despre pastrarea sau amanarea tintei de aderare la zona euro, de la sfarsitul lui aprilie, parerile economistilor romani despre momentul cel mai realist al aderarii nu difereau cu mult de opinia lui Roubini, iar de atunci nu s-a schimbat nimic fundamental in datele problemei. "Cred ca adoptarea euro va trebui regandita din perspectiva realismului tintei oficiale - 2015. Nu cred ca la orizontul 2015 vom putea fi pregatiti sa adoptam euro, nici macar din perspectiva criteriilor de convergenta nominala. Amanarea cu 2-3 ani a adoptarii euro pare un scenariu plauzibil", declara Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

"Nu neaparat anul este important pentru indeplinirea acestui obiectiv, ci realizarea convergentei nominale si reale. Nu suntem in cursa contracronometru. Esential este asumarea responsabilitatii pentru atingerea acestui obiectiv, stabilirea calendarului si implementarea masurilor necesare convergentei nominale si mai ales a celei reale", raspundea la randul sau Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank. "Este foarte important ca economia Romaniei, romanii, societatea sa fie pe deplin pregatita pentru acest pas (economic, politic, psihologic), mai ales in contexul actual al problemelor cu care se confrunta zona euro."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sa-amanam-aderarea-la-zona-euro-depinde-cine-ne-o-spune-8293609
8293609
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.