Rusia va livra Chinei gaze la un preţ apropiat de 350 dolari pentru 1.000 de metri cubi

Autor: Marius Oncu Postat la 23 mai 2014 18 afişări

Preţul la care Rusia va livra Chinei gaze naturale în contractul pe 30 de ani semnat miercuri este apropiat de 350 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat, vineri, ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, pentru postul de televiziune Rossiya 24, citat de Wall Street Journal.

Gazprom şi compania chineză de stat CNPC nu au dezvăluit preţul de livrare la semnarea contractului, estimat la circa 400 de miliarde de dolari pentru întreaga perioadă de 30 de ani. Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că preţul este un "secret comercial".

Analiştii au înaintat diferite variante de preţ, însă majoritatea au afirmat că proiectul de livrare de gaze în China va necesita investiţii majore din partea Rusiei, punând presiune pe finanţele Gazprom.

Preţul a reprezentat una dintre principalele aspecte în negocierile dintre Rusia şi China, care s-au desfăşurat pe parcursul a zece ani.

"Rusia şi China au semnat cel mai mare contract din istoria URSS şi Gazprom, urmând ca o cantitate de peste 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale să fie livrată pe parcursul perioadei contractului. Gazele ruseşti vor fi vândute pe o piaţă cu totul nouă şi cu potenţial uriaş", a declarat Miller.

Contractul pe 30 de ani prevede livrarea anuală a 38 de miliarde de metri cubi de gaz, iar preţul este fixat în funcţie de cotaţia internaţională a pretrolului, De asemenea, contractul include clauze pentru penalităţi în cazul în care China nu cumpără întreaga cantitate de gaze prevăzută în contract, se arată într-un comunicat al Gazprom.

În Rusia, investiţiile în facilităţi de producţie şi transport se vor ridica la 55 de miliarde de dolari. Compania de petrol şi gaze chineză CNPC va construi infrastructura de transport şi stocare din China.

Contractul a fost semnat miercuri la Shanghai, în prezenţa preşedintelui chinez Xi Jinping şi a celui rus Vladimir Putin, aflat într-o vizită de două zile în China.

Reorientarea Gazprom către China vine într-o perioadă în care UE accelerează planurile de diversificare a aprovizionării, din cauza temerilor că livrările de gaze din Rusia ar putea fi afectate de criza din Ucraina.

Gazprom furnizează 30% din gazele naturale consumate în Europa, jumătate din livrări tranzitând Ucraina. Grupul rus de stat are nevoie de preţurile mari pe care le primeşte în Europa pentru a compensa preţurile mici la care vinde pe piaţa internă.

Anul trecut, Gazprom a vândut 174 miliarde de metri cubi de gaze naturale în Europa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
CHINA,
GAZE NATURALE
/actualitate/rusia-va-livra-chinei-gaze-la-un-pret-apropiat-de-350-dolari-pentru-1-000-de-metri-cubi-12647272
12647272
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.