Românii, mai catolici ca nemţii la disciplina fiscală

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 iunie 2012 31 afişări

Plenul Parlamentului a ratificat, cu numai un vot contra, decizia Consiliului European din 25 martie 2011 de modificare a Tratatului interguvernamental privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul UE, care instituie Mecanismul European de Stabilitate pentru statele din zona euro.

Guvernul a aprobat proiectul respectiv de lege în noiembrie anul trecut. MES este plasa de siguranţă financiară a zonei euro, care va intra în vigoare oficial la 1 iulie şi va funcţiona pe baza contribuţiei ţărilor membre.

Statele semnatare ale tratatului (25 din 27 de state ale UE) îşi asumă din 2013 o disciplină fiscală întărită, incluzând regula bugetului echilibrat şi un control mult mai detaliat de la Bruxelles al politicilor economice şi bugetare, sub rezerva unor amenzi care merg până la 0,1% din PIB.

Germania nu a ratificat încă documentul, camera inferioară a parlamentului urmând să se pronunţe asupra lui la 29 iunie. O serie de parlamentari ai partidului de stânga Die Linke, au anunţat, vineri, că vor contesta chiar la data de 29 iunie Mecanismul European de Stabilitate şi tratatul fiscal la curtea constituţională a ţării.

Aceasta înseamnă că Germania ar putea rata obiectivul ca până la 1 iulie să aibă gata ratificate cele două instrumente de unificare a zonei euro, ceea ce înseamnă că, implicit, nici Mecanismul European de Stabilitate nu va putea să intre în vigoare la data de 1 iulie. Consecinţa ar fi că astfel sunt puse în pericol resursele zonei euro necesare pentru susţinerea statelor atacate de speculatori, ca şi ajutorul de 100 mld. euro convenit de liderii zonei euro pentru recapitalizarea băncilor spaniole.

Pentru ca tratatul fiscal să intre în vigoare la data stabilită, adică din 1 ianuarie 2013, este necesar ca el să fie ratificat de cel puţin 12 dintre cele 17 state membre ale zonei euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/romanii-mai-catolici-ca-nemtii-la-disciplina-fiscala-9754209
9754209
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.