Românii cheltuiesc de cinci ori mai puţin pe cultură decât media europeană

Postat la 28 octombrie 2019 52 afişări

Românii cheltuiesc, în medie, 27 de euro de persoană pentru cultură, iar media europeană este de cinci ori mai mare, iar cea mai mare parte a sumei este alocată pentru plata serviciilor TV şi mai puţin pentru procurarea altor servicii culturale, potrivit Barometrului de Consum Cultural pe 2018.

Românii cheltuiesc de cinci ori mai puţin pe cultură decât media europeană

Publicaţia "Barometrul de Consum Cultural 2018. O retrospectivă a anului centenar", lansată de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC), la Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali (CNMC), se concentrează pe analiza tendinţelor şi a practicilor culturale înainte şi după contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi pe reliefarea relaţiei indisolubile între cultură şi educaţie.

"Barometrul de Consum Cultural" este cel mai amplu studiu la nivel naţional, care măsoară practicile, preferinţele şi tendinţele consumatorilor de cultură din România, potrivit autorilor.

Conform studiului, se remarcă o creştere cu 6 puncte a procentului de persoane care merg la cinematograf, de la 33% în 2016, la 39% în 2018, la fel cum a crescut şi consumul de spectacole de muzică şi divertisment, de la 43% în 2016, la 57% în 2018 (cel puţin o dată pe an).

În ciuda creşterii numărului de spectacole, consumul de teatru a scăzut de la 37% în 2014, la 33% în 2018. În continuare, îngrijorător este faptul că 67% dintre români nu au văzut vreodată o piesă de teatru.

În schimb, 92% dintre cei intervievaţi se uită la televizor cel puţin o dată pe săptămână, iar 79% o fac zilnic.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cultura,
romani,
scadere,
cheltuieli,
mediere,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.