Românii au făcut în 9 luni cu 15% mai multe plăţi electronice decât în tot anul 2015

Postat la 06 octombrie 2016 78 afişări

Românii au făcut în 9 luni cu 15% mai multe plăţi electronice decât în tot anul 2015

Numărul tranzacţiilor procesate de NETOPIA mobilPay, liderul plăţilor digitale din România, în primele 9 luni ale anului, a depăşit pragul de 3 milioane, cu 15% mai multe faţă de numărul total înregistrat în 2015. Până la finele lui 2016, volumul lor va ajunge la circa 4,5 milioane, cu 73% mai mult faţă de 2015, iar valoarea sumelor achitate digital va cumula 175 milioane euro, în creştere cu 30% faţă de anul trecut.

Potrivit datelor  companiei, de la începutul anului până în prezent, circa 30% din totalul tranzacţiilor NETOPIA mobilPay au fost realizate de pe dispozitive mobile. Smartphone-urile au fost utilizate cu precădere, ponderea lor din totalul achiziţiilor online din primele trei trimestre fiind de 26%, în timp ce 4% dintre tranzacţii au fost făcute de pe tablete.

În ceea ce priveşte profilul şi segmentul de vârstă care a generat majoritatea plăţilor electronice şi mobile, 70% dintre ele au fost făcute de români cu vârste între 25 şi 44 de ani, în timp ce tinerii de 18 – 24 de ani au realizat 15% dintre plăţile digitale şi mobile. Bărbaţii sunt, în continuare, cei care fac majoritatea tranzacţiilor pe Internet, în proporţie de 60%.

”Plăţile digitale cresc gradual, în toată ţara. Dacă în anii anteriori, Bucureştiul genera peste 50% din totalul tranzacţiilor online şi mobile, observăm că anul acesta oraşe precum Cluj-Napoca, Braşov sau Constanţa au urcat provincia peste Capitală”, declară Antonio Eram, CEO şi Fondator NETOPIA mobilPay.

Potrivit acestuia, bucureştenii au generat aproximativ 42% dintre tranzacţiile intermediate de companie în primele trei trimestre, menţinându-se pe primul loc în topul românilor care au plătit cel mai mult online cu cardul. Însă, ponderea acestora este mai scăzută faţă de anul trecut, când mai bine de jumătate dintre tranzacţiile online erau din Capitală.

Cluj-Napoca se află pe locul 2 în clasament, cu 9% dintre plăţile digitale din întreaga ţară, faţă de 5% - nivel înregistrat în 2015. Ultima poziţie a podiumului o ocupă Braşovul, cu circa 5% dintre tranzacţii, comparativ cu 3%, ponderea de anul trecut.

Pe de altă parte, suma medie cheltuită online în perioada analizată a fost de 230 lei, echivalentă cu cea raportată în 2015. Cele mai mari plăţi digitale procesate de NETOPIA mobilPay, de la începutul anului, s-au ridicat la 91.000 lei şi, respectiv, 73.000 lei, pentru două facturi, iar cea de-a treia a fost în valoare de 33.000 lei, pentru bilete de avion.

Şi plăţile cu Bitcoin s-au menţinut pe un trend ascendent în acest an, creşterea fiind de 50% de la o lună la alta, pentru comercianţii mari, care au înregistrat inclusiv tranzacţii de 5.000 de lei. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.