România va avea propriul satelit de comunicaţii

Autor: Adrian Dumitrache Postat la 27 septembrie 2014 91 afişări

România intenţionează să achiziţioneze, în anii următori, un satelit care să asigure servicii de specialitate atât pentru instituţiile statului, cât şi pentru mediul privat, contra cost, a declarat ministrul pentru societatea informaţională, Răzvan Cotovelea.

România va avea propriul satelit de comunicaţii

"Vom începe elaborarea unui plan de dezvoltare până la finele acestui an sau în prima parte a anului viitor, care va stabili ce fel de satelit avem nevoie, ce capacitate va avea şi ce costuri implică. Vrem să fie profitabil, nu vrem să spunem doar că România are un satelit. Factura statului şi a mediului privat pentru serviciile de comunicaţii prin satelt este una ridicată şi, dacă am avea acest satelit, costurile s-ar reduce cu până la 2,5 ori faţă decât achităm în prezent", a spus Cotovelea.

El a adăugat că, în cazul Azerbaidjanului, a fost nevoie de 3-4 ani pentru a plasa pe orbită un satelit de putere medie. "În funcţie de performanţe, un satelit costă între câteva zeci de milioane de euro şi câteva sute de milioane de euro. La nivel mondial, există 3-4 entităţi care pot plasa pe orbită un satelit. De asemenea, există vreo 10 producători de sateliţi", a spus Cotovelea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
satelit,
comunicatii,
costuri,
servicii,
orbita,
cotovelea
/actualitate/romania-va-avea-propriul-satelit-de-comunicatii-13353062
13353062
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.