România trebuie să treacă peste plecarea Nokia şi să înveţe ceva din acest episod negru pentru economie. Zece învăţături din cel mai mare eşec al investiţiilor

Postat la 03 octombrie 2011 17 afişări

Închiderea fabricii Nokia de la Jucu, Cluj, lasă urme adânci în economia României, care trebuie să se ajusteze în minus.

Plecarea Nokia din România dă peste cap proiecţiile legate de creşterea economică de anul viitor. După ani în care am vorbit doar despre venirea marilor companii străine, plecarea Nokia este un eveniment cu care economia românească nu s-a mai confruntat până acum şi care atinge nu doar prognozele de creştere economică, ci şi exporturile (Nokia era al doilea exportator după Dacia), şomajul la nivel local, veniturile administraţi­ilor locale şi businessul partenerilor locali ai gigantului finlandez. Ce face guvernul pentru ca acest caz să nu se mai repete sau pentru ca efectele plecării unei alte companii mari să fie estompate? Pe lângă clasicele probleme privind infrastructura şi oferirea unui mediu politic stabil, statul se vede nevoit să vină cu soluţii pentru a creşte competitivitatea şi atracţia Ro­mâniei în ochii investitorilor străi­ni într-un mediu economic în care toate ţările se bat pentru a atrage o investiţie cât de mică, iar economiile tinere din Asia au deja avantajul unei forţe de muncă mai ieftine.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
investitii,
lectii,
nokia
/actualitate/romania-trebuie-sa-treaca-peste-plecarea-nokia-si-sa-invete-ceva-din-acest-episod-negru-pentru-economie-zece-invataturi-din-cel-mai-mare-esec-al-investitiilor-8832249
8832249
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.