România rămâne campioană europeană la evaziunea de TVA

Autor: Răzvan Botea Postat la 24 octombrie 2023 47 afişări

România rămâne campioană europeană la evaziunea de TVA

România are un deficit de încasare de TVA (VAT Gap) de circa 36%, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene. Cifra arată că, practic, guvernul nu încasează 9 mld. euro (45 mld. lei) din TVA, din totalul sumelor care pot fi încasate. Spre comparaţie, deficitul bugetar de anul acesta va fi de circa 88 mld. lei, adică 18 mld. euro.

În topul celor mai mari deficite de încasare de TVA se mai află Malta(26%), Grecia (18%) şi Letonia (15%).

Deficitul de încasare de TVA nu înseamnă însă numai evaziunea fiscală. Circa jumătate din acest Gap este format din cotele reduse de TVA. Practic, Comisia Europeană când calculează acest Gap consideră că România ar trebui să încaseze 19% TVA la toate tranzacţiile. Dacă un produs sau serviciu are o cotă de TVA redusă la 9% sau la 5%, de exemplu, diferenţa de până la 9% intră la acest Gap de TVA.

Datele colectate de Comisia Europeană sunt aferente anului 2021.

TVA este cea mai importantă taxă pentru bugetul de stat şi a doua resursă a bugetului, după contribuţiile sociale. Guvernul a încasat în 2022 TVA în valoare de 94 mld. lei, adică 20% din totalul veniturilor au provenit din această taxă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tva,
romania,
campioana,
evaziune,
incasari,
deficit

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.