România nu suspendă AstraZeneca. Gheorghiţă: Un caz de tromboză la un milion de vaccinări. 33.000 de români au renunţat la programare

Autor: Laura Buciu Postat la 16 martie 2021 61 afişări

România nu suspendă AstraZeneca. Gheorghiţă: Un caz de tromboză la un milion de vaccinări. 33.000 de români au renunţat la programare

Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombotice, ceea ce înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate, spune, marţi, dr. Valeriu Gheorghiţă. Cu toate acestea, 33.000 de români au renunţat la programare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că în ultimele 24 de ore au fost anulate 33.000 de programări din totalul de 446.896 de programări pentru vaccinare cu AstraZeneca, potrivit platformei informatice.

„Cu toate acestea, la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.387 de locuri libere din peste 100.000 câte erau la sfârşitul acestui weekend. Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp, un număr mai mare de persoane şi-a făcut programare în aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza 1 şi aproximativ 419.000 pentru doza a doua de vaccin produs de AstraZeneca”, a spus dr. Gheorghiţă.

România a decis continuarea vaccinării cu vaccin de la AstraZeneca, autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi faţă de care Agenţia şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare.

„Se recomandă vaccinarea, fără să existe legături între evenimentele trombotice raportate la nivel european semnale ale unei frecvenţe mai mari în populaţia generală nevaccinată. Cu atât mai mult, analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombo-embolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de embolie pulmonară. Ca nivel de frecvenţă înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvenţa anticipată la nivel populaţional în condiţii bazale, la populaţie nevaccinată, în cazul în care aceste evenimente au o frecvenţă anuală cumulată de un caz la o mie de persoane”, a spus dr. Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, marţi, AEM şi OMS reevaluează toate datele raportate la nivel european iar joi, 18 martie, se aşteaptă o clarificare a tuturor informaţiilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vaccinare,
programare,
renunţare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.