„România educată“ a lui Klaus Iohannis scârţâie din toate încheieturile

Autor: Iulian Anghel Postat la 02 octombrie 2022 41 afişări

După demisia ministrului educaţiei Sorin Cîmpeanu (54 de ani), în urma acuzaţiilor dovedite de plagiat, „moştenirea“ fostului ministru i-a fost lăsată, cu titlu interimar, lui Sebastian Burduja (37 de ani), ministru al cercetării, inovării şi digitalizării.

„România educată“ a lui Klaus Iohannis scârţâie din toate încheieturile

După demisia ministrului educaţiei Sorin Cîmpeanu (54 de ani), în urma acuzaţiilor dovedite de plagiat, „moştenirea“ fostului ministru i-a fost lăsată, cu titlu interimar, lui Sebastian Burduja (37 de ani), ministru al cercetării, inovării şi digitalizării. Aşa a decis premierul Nicolae Ciucă (55 de ani), fost şef al armatei române, doctor şi el, cu un doctorat, de asemenea, suspectat de plagiat. 

Sebastian Burduja este un economist tânăr, cu studii în străinătate. Însă studiile sale nu au nimic de-a face nici cu educaţia şi nici cu digitalizarea, cum studiile generalului în rezervă Ciucă, actual prim-ministru, nu au nimic de-a face cu economia şi cu administraţia.

Emilia Şercan este profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Adminis­trative (SNSPA) şi ziarist, din când în când, specializată în depistatea fraudelor intelec­tuale. A demonstrat că Sorin Cîm­pea­nu, profesor universitar şi rector la Univer­sitatea de Ştiinţe Agricole din Bucureşti, şi-a pus numele pe cursuri universitare care fuseseră scrise de alţi profesori. 

Cîmpeanu a fost sprijinit de preşedintele Klaus Iohannis pentru că preşedintele voia să intre în istorie drept un nou întemeietor al şcolii româneşti, prin programul său „România educată“. Dacă Spiru Haret, care era armean, a schimbat fundamental şi într-un chip admirabil şcoala românească, de ce n-ar fi schimbat-o şi Klaus Iohannis? Doar că programul preşedintelui, care şi-a câştigat al doilea mandat la un scor covârşitor (66% din voturile exprimate), este criticat de toţi care ştiu cu ce se mănâncă educaţia, de la profesori din universităţi, până la învăţători din clasele mici.

Cîmpeanu a rezistat o vreme şi a susţinut că ce-i care-l contestă se opun, de fapt, reformei elaborate de echipa preşedintelui Iohannis. În faţa dovezilor limpezi de plagiat ale ministrului, nici cea mai solidă apărare pusă în faţă de Administraţia Prezidenţială nu a avut efect. Fostul ministru al educaţiei spune că a demisionat de bună voie. 

Premierul Ciucă i-a mulţumit. Dar premierul, el însuşi, are o mare problămă. Lucrarea sa de doctorat, scrisă în vremea în care era pe front prin Afganistan/Irak, este suspectată de plagiat, în analizele Emiliei Şercan. Iar din cele publicate, este limpede că pagini întregi din alte lucrări apar în teza de doctorat a generalului Mihai Ciucă, fost şef al armatei române, actualmente prim-ministru şi prima soluţie pentru PNL pentru alegerile prezidenţiale viitoare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.