Revista presei economice din Romania

Postat la 09 decembrie 2010 16 afişări

Datoriile statului fata de fostii sai angajati se apropie de 2 mld. euro; Romania, teren de incercare pentru medicamentele marilor firme americane; in premiera, deputatii PDL sustin bancile in raport cu modificarea OUG 50; Vodafone anunta ca va investi in Romania o jumatate de miliard de euro in urmatorii cinci ani.

Companiile farmaceutice americane isi testeaza noile medicamente in tarile unde oamenii sunt saraci si facuti sa creada ca sunt tratati gratis pentru afectiunile de care sufera, iar Rusia, Romania si Thailanda ocupa primele trei locuri in topul acestor destinatii de test, scrie Gandul, preluand Vanity Fair. Doar 1,3% dintre firmele care se grabesc sa intre in procedura de insolventa reusesc sa isi reorganizeze activitatea si sa nu intre in faliment, avertizeaza practicienii in insolventa.

Statul roman trebuie sa dea aproape 7 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) fostilor sai angajati care si-au castigat in instanta drepturile, suma din care restantele pentru pentru personalul din invatamantul preuniversitar sunt de aproximativ 3,22 miliarde de lei, informeaza Evenimentul Zilei. Extinderea platii CASS la pensionari si revolutionari va face ca statul sa colecteze in jur de 1,4 miliarde de lei, suma care va fi utilizata pentru plata medicamentelor compensate (1 miliard de lei) si restul pentru spitale.

Batalia pe OUG 50 s-a transferat in politic: in premiera, scrie Adevarul, deputatii PDL din Comisia de Buget-Finante cer ca ordonanta creditelor sa nu se aplice si pentru contractele in derulare, iar amendamentul adus de PDL este sustinut de Banca Nationala si de Finante. Majorarea de accize la combustibili de la 1 ianuarie va duce pretul benzinei aproape de 6 lei pe litru, dupa ce in primavara a trecut de 5 lei, ceea ce va antrena scumpiri in lant pe toate palierele economiei.

Analistul Ilie Serbanescu critica in Romania Libera ideea de desfiiintare a subventiilor, cu argumentul ca nimeni nu si-ar putea permite sa inchida mineritul de carbune, in masura in care acesta contribuie cu aproape 40% la productia de energie a tarii, iar minele nu sunt nici atractive la privatizare. Ministrul de finante avertizeaza ca daca nu trece legea salarizarii de Parlament, prin procedura asumarii raspunderii, bugetarii nu vor avea parte de recuperarea salariala de 15% promisa de guvernul Boc.

Planul Vodafone este sa investeasca in Romania o jumatate de miliard de euro in urmatorii cinci ani, parte din suma urmand a fi directionata spre constructia unei retele 4G, a declarat pentru Ziarul FinanciarInaki Berroeta, noul CEO al Vodafone Romania. Principalii 10 ordonatori de credite au la dispozitie, in 2011, 17 mld. lei (4 mld. euro) pentru investitii, cu 1,6 mld. lei peste programarea din acest an, insa ramane in continuare neclar in ce vor fi investiti acesti bani.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-7795296
7795296
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.