Revista presei economice din Romania

Postat la 08 noiembrie 2010 20 afişări

Seful dezvoltatorului imobiliar GTC Romania roaga statul sa relanseze comertul; Mark Gitenstein cere statului sa plateasca datoriile catre firmele americane; reteta de privatizare propusa de FMI, considerata desueta de analistii romani.

Echipa de arhitecti romani coordonata de arhitectul Dorin Stefan a devansat 236 de echipe din 25 de tari ale lumii, castigand premiul I la concursul international organizat in Taiwan pentru construirea unui zgarie-nori de 300-350 de metri, informeaza Gandul. Urmatorul pas in cariera guvernatorului BNR Mugur Isarescu nu va fi candidatura la presedintie; pe plan personal, seful Bancii Nationale este preocupat de dezvoltarea micii afaceri viticole de la Dragasani.

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti, e nemultumit ca plata arieratelor catre companiile americane s-a facut, in unele cazuri, doar dupa discutii cu persoane din Guvern si indeamna autoritatile, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, sa-si plateasca datoriile, "altfel investitorii nu vor veni". Neatentia la cheltuielile din 2009 si amanarea termenului pentru tinta de arierate sunt dovezi ca FMI nu mai are utilitate pentru disciplinarea mediului economic, spune presedintele AOAR.

Trecerea unor companii publice in sectorul privat ar scapa autoritatile de acumularea de arierate, crede FMI; analistii citati de Adevarul spun insa ca nu este momentul vanzarii la kilogram si ca procesul de privatizare asa cum s-a desfasurat in perioada 1992-2004 este un model depasit in actualele conditii de piata. Strategia de Export 2010-2014, care va fi lansata azi, cu aproape doua luni mai tarziu decat se anuntase initial, schimba regulile de sprijinire a exportatorilor.

Clientii bancilor nu au nici o umbrela serioasa de protectie impotriva eventualelor abuzuri ale creditorilor; nu exista nicio lege a falimentului personal si nici macar un organism de tip ombudsman care sa rezolve, pe cai amiabile, eventualele conflicte dintre banci si clientii lor, noteaza Romania Libera. Romania nu a primit inca avizul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de carne de porc; in cel mai optimist caz, piata ar putea fi partial redeschisa de anul viitor fermierilor romani.

Shimon Galon, seful dezvoltatorului imobiliar GTC Romania, declara Ziarului Financiar ca piata de consum se va prabusi daca Guvernul nu va lua masuri prin care populatia sa inceapa sa cumpere din nou, intrucat dezvoltatorii si mallurile au facut deja tot ce au putut ca sa atraga clienti. Echiparea unui autoturism cu anvelope de de iarna costa intre 700 si 6.000 de lei, calculeaza ziarul, estimand ca magazinele de profil ar putea vinde in urmatoarea luna 14 milioane de anvelope in valoare de 1,4 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-7698957
7698957
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.