Revista presei economice din Romania

Postat la 29 octombrie 2010 47 afişări

Renuntarea la relatia cu FMI ar putea costa Romania dobanzi in plus de 1-2 mld. euro pe an; romanii cumpara de doua ori mai putine bijuterii decat inainte de criza; in timp ce retelele romanesti cad pe capete, Carrefour ia un credit de 60 de milioane de euro.

Romania va ajunge la nivelul valoric al PIB din 2008 abia in 2013, sustine un studiu al FMI, citat de Gandul, insa cresterea progresiva din anii urmatori nu va aduce neaparat si o crestere a nivelului de trai, conform analistilor. Romanii cumpara de doua ori mai putine bijuterii decat inainte de criza, iar din cele cca 9,7 tone de bijuterii din aur si pietre pretioase si semipretioase cumparate in ultimul an, o treime reprezinta piata neagra.

Bucurestenii cauta locuinte ieftine situate in zone apropiate de statiile de metrou, scrie Evenimentul Zilei, astfel incat cele mai cautate zone sunt cartierele Titan, Dristor si Drumul Taberei, urmate de Militari, Berceni si Iancului. Acelasi ziar publica un articol despre ce pot face cele mai noi imprimante lansate pe piata, notand ofertele cu care Canon, Xerox si HP incearca sa-si castige cumparatori.

Grupul industrial german Siemens a anuntat ca a incheiat un acord cu Enel Green Power prin care va furniza companiei italiene 260 de turbine eoliene pentru diverse proiecte europene, inclusiv din Romania, informeaza Adevarul. Pe de alta parte, Transelectrica are mari probleme cu obtinerea de noi finantari pentru modernizarea si extinderea retelei de electricitate, asa incat reducerea investitiilor in retea va intarzia constructia unor noi centrale producatoare de energie, in special turbine eoliene.

"Cat ne-ar costa sa renuntam la FMI" socoteste Romania Libera, conchizand ca daca vrea sa-si ia inapoi libertatea economica, statul roman ar trebui sa plateasca in plus dobanzi de 1-2 miliarde euro pe an, iar daca Guvernul nu va fi mai credibil decat umbrela FMI, renuntarea la acord ar duce şi la derapaje economice majore. Sindicatele din industria alimentara ameninta din nou cu cresteri de preturi daca presedintele nu promulga legea de reducere a TVA la 5% pentru alimentele de baza.

In timp ce retelele romanesti de magazine (Pic, Spar, Trident) cad pe capete, Carrefour ia un imprumut de 60 de milioane de euro de la subsidiara companiei franceze din Olanda, care vor avea probabil ca destinatie continuarea extinderii, scrie Ziarul Financiar. Romania a atras pana acum 100 de milioane de euro din fonduri europene in domeniul medical, dintr-un total de 174 de milioane disponibile, dar numarul total al proiectelor depuse depaseste considerabil aceasta suma.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-7610174
7610174
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.