Revista presei economice din Romania

Postat la 30 iunie 2010 15 afişări

Turismul pe Valea Prahovei da inapoi pe toata linia, majorarea TVA ii va afecta direct pe cumparatorii de locuinte noi, iar consiliera premierului, Andreea Paul Vass, insista pentru impozitarea pensiilor si cresterea varstei de pensionare.

Zile intregi, unele hoteluri de pe Valea Prahovei nu gazduiesc nici macar un turist, in conditiile in care gradul de ocupare a ajuns la numai 20% in primele sase luni ale anului, scrie Gandul, citand mai multi hotelieri si cabanieri care constata scaderea numarului de vizitatori. Productia de grau va scadea la mai putin de jumatate fata de nivelul prognozat la inceputul anului, din cauza ploilor din ultimele saptamani, care au compromis o parte importanta a culturilor agricole.

Fumatorii vor suporta si ei consecintele majorarii TVA: de la 1 iulie, tigarile vor costa mai mult, insa nu cu 5%, ci cu circa 10%, din cauza recentelor modificari legislative si a cresterii contrabandei, calculeaza Evenimentul Zilei. Pentru piata imobiliara, cresterea TVApune clientii in dificultate, intrucat unii nu mai satisfac conditiile de creditare si astfel pierd avansul, si afecteaza mai ales piata constructiilor noi, generatoare de locuri de munca.

Mediatizarea erorilor medicale din sistemul de stat creste afacerile clinicilor private, remarca Adevarul: de cate ori este mediatizata o greseala grava a angajatilor din spitalele de stat, afacerile clinicilor particulare cresc, pentru ca pacientii cauta sa evite sistemul public. Cumpararea magazinelor Plus de catre Lidl ar putea afecta concurenta din sectorul de comert din Romania si Bulgaria, considera Comisia Europeana.

Comerciantii nu vor avea complicatii contabile din cauza majorarii TVA, decat daca nu vor reusi in timp util sa-si modifice meniurile caselor de marcat fiscale sau softurile de gestiune - in schimb, consumatorii vor suporta majorarea, spun analistii fiscali citati de Romania Libera. Cresterea varstei de pensionare si impozitarea pensiilor raman singurele variante de lucru pentru scaderea deficitelor fondului public de pensii, sustine Andreea Paul Vass, consilierul economic al prim-ministrului.

Jean-Pierre Vigroux, seful firmei de consultanta Mazars, declara pentru Ziarul Financiar ca Romania nu poate avea o piata de capital mare din cauza mentalitatii, fiindca investitorii romani prefera speculatiile palpabile cu terenuri sau imobile. Producatorii de medicamente isi vor majora in medie cu 20% exporturile anul acesta, potrivit calculelor ziarului, in conditiile in care exporturile de medicamente sunt estimate la sub 100 mil. euro, raportat la importuri de 1,7 mld. euro anual.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-6463017
6463017
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.